ActualitatNotícies

Estimats amics i amigues:

Ens hem de felicitar per l’impacte que ha tingut quantitativament i qualitativament la presentació del Manifest Federalista del País Basc. La seva repercussió és innegable i no és així només per la solidesa dels seus arguments, sinó també per la diversitat mostrada en les seves primeres subscripcions, que demostra l’alt nivell de consens social que pot tenir la reforma constitucional en clau federal.
Totes les persones que subscriuen aquest Manifest coincideixen en voler aportar una solució als problemes polítics que té aquest país. Una solució en la qual no s’obliga a ningú a exhibir els seus sentiments. Una solució en l’àmbit que correspon al problema: la convivència política. Perquè un problema polític correspon solucions polítiques.
No serà una solució senzilla perquè el problema és complex, però és viable, eficaç i democràtica, clarificaria i milloraria l’estructura de l’Estat i la farà més útil i atractiva a la ciutadania, perquè solucionaria millor els seus problemes. La proposta no es situa en el soberanisme secessionista ni en l’autonomisme immobilista. No és una solució de part per a una part. És una aportació d’aquest grup de persones que es pot valorar per a tota la societat basca, per a totes les comunitats autònomes, per a tot el país.
Realitzem la presentació del Manifest als mitjans de comunicació a Bilbao el passat dia 24 i també aquest mateix dia la presentació de l’Associació Federalistes del País Basc a un acte al qual van assistir més de 80 persones. La nostra intenció, a més, és realitzar l’Assemblea de l’Associació aquest mes de novembre. De moment, hem estandarditzat un procediment de confirmació de l’adhesió i hem millorat la pàgina web (federalistak.blogspot.com) per servir més eficientment a aquesta iniciativa.
El dia 24 van ser 189 persones (una vegada realitzat el compte com és degut) i som més de 230 en l’actualitat, però necessitem ser més. Hem convertit en un espai de trobada i de debat, però volem arribar més lluny, perquè volem impulsar una
reforma constitucional, res més i ni menys. Un canvi per millorar el marc de la convivència política al nostre país. I no només del nostre país. Europa necessita.
Necessitem a Europa, certament, però Europa també necessita un estat rigorós i solvent, que recolza els seus esforços d’unió i no de ruptura. I una Espanya federal també contribueix millor a una nova Europa creixentment federal.
És necessari estendre aquest Manifest, ampliar-lo mitjançant noves adhesions, però també mitjançant el debat. El diàleg, la mobilització de les idees, sense dubtes, enriquirà aquesta iniciativa.
En això també hi ha la cultura federalista que volem impulsar.
Una abraçada i endavant.