ActualitatNotícies

Per una Espanya federal en una Europa federal

La família federalista espanyola es trobarà el proper dissabte 6 d’octubre a l’Hotel Porta Fira de l’Hospitalet de Llobregat per celebrar la “Trobada per una Espanya federal en una Europa federal”. L’encontre l’organitza ‘Federalistes d’Esquerres’ amb el suport de l’Ajuntament de L’Hospitalet i comptarà amb la participació de representants de ‘Federalistas de Aragón’, ‘Federalistas de Andalucía’, la ‘Unión de Europeistas y Federalistas de Madrid’, la ‘Asociación por una España federal’, la ‘Unión de Europeistas y Federalistas de España’ i la ‘Union for European Federalists’.

En l’acte inaugural hi participaran Nicolás Sartorius, president de la ‘Asociación por una España federal’ , Joan Botella, president de ‘Federalistes d’Esquerres’, els eurodiputats Javi López i Ernest Urtasun, l’ex-diputat del Parlament de Catalunya Joan Coscubiela i l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín. Tot seguit es presentaran dues ponències sobre “Moviments socials, sindicalisme i construcció europea” i “Cap on va Europa?”.

Després s’organitzaran cinc grups de treball en els quals s’abordaran els següents temes: ‘Federalisme i construcció europea’, ‘Federalisme i cultura’, ‘Federalisme i finances’, ‘Federalisme i Estat del benestar’ i ‘El federalisme en el devenir històric d’Espanya; els federalistes a l’Espanya d’avui’. És previst fer un acte d’homenatge en record del periodista Carles Pastor, que va ser un dels promotors inicials de ‘Federalistes d’Esquerres’. Al Plenari de cloenda també es presentarà una ponència sobre ‘Els camins de la reforma federal d’Espanya’.

Prop de 400 persones s’han inscrit en aquesta trobada a la qual hi participaran, entre d’altres, els catedràtics de Dret Constitucional Diego López Garrido, Xavier Arbós, i Eliseo Aja, el professor de Dret Constitucional Antonio Arroyo, els catedràtics Francisco Aldecoa (Relacions Internacionals), José Alvarez Junco (Història del Pensament i 

dels Moviments Polítics i Socials), Josep Maria Fradera (Història) i Miquel Porta (Salut Pública), l’ex-president del Parlament europeu Enrique Barón, el director de la Fundació Estudios de Economía Aplicada , Ángel de la Fuente, i el director del gabinet adjunt del ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Domènech Devesa.

Les conclusions dels diversos grups de treball seran recollides en la sessió de cloenda conduïda per Nicolás Sartorius i Joan Botella.