El passat 19 de setembre vam engegar el nou curs de tertúlies federalistes amb la presentació del llibre “Jaume Pellicer “Quicus”. El tràgic exili d’un republicà” de Rafel Bruguera. L’autor del llibre va estar acompanyat per l’historiador Francisco Morente i l’acte va estar moderat per Beatriz Silva. “La història de Quicus és la de milers d’exiliats que van haver de marxar del país després de la Guerra Civil”, va afirmar totjust començar l’acte Francisco Morente.
Aquest element, compartit totalment per l’autor, respon al fet que el protagonista de l’obra és un personatge arquetípic ja que actua com a representant del centenar de milers de republicans catalans i espanyols que van exiliar-se després de la Guerra Civil.
No obstant això, Rafel Bruguera va manifestar que hi ha tres elements que fan diferents el cas de Jaume Pellicer respecte els seus compatriotes republicans que també es van exiliar. “En primer lloc, li agrada escriure i això li permet expressar els seus sentiments, neguits, frustracions… En segon lloc, hi ha una quantitat ingent d’informació sobre els veïns, el poble, la vida a França, etc. I, en tercer lloc, el seucaràcter, que fa que sigui una persona inquieta, extravertida, simpàtica, alegre, etc”, va manifestar l’escriptor de l’obra.
Un dels aspectes clau de la xerrada va ser la banalització actual que hi ha entorn el terme “exili”. Tant Bruguera com Morente van coincidir en el fet que “l’exili no té gens ni mica de glamour” i que es tracta “d’una cosa tràgica i terrible”. Morente va expressarque perquè una persona es consideri exiliada “hi ha d’haver una motivació de caràcter polític al darrer i, sobretot, una persecució política”. El professor d’història contemporània va afegir que l’ús del terme exiliat pels dirigents independentistes que es troben a l’estranger és “totalment inadequat” i que “la persecució judicial està motivada “per actuacions i no perquè es persegueixin idees”. En la mateixa línia es va expressar Rafel Bruguera, que va posar de relleu que la història de Jaume Pellicer va ser la de milers de catalans i espanyols que van defensar la República i la legalitat.
En acabar l’acte, Carles Gispert, net de Jaume Pellicer, també present a la tertúlia va agrair a Rafel Bruguera que hagués escrit l’obra.