ActualitatOpinió

“El federalisme és, com caminar, tan natural que gairebé no necessita defensors. Però si no caminéssim no aniríem enlloc. La realitat té un biaix federal. Anar contra això suposa, diguem-ne, fer-ho contra les lleis de la física. No hi ha, esclar, cap moviment en defensa de la llei de la gravetat, però sí que s’hauria de combatre els que hi van en contra, perquè dificulten molt les coses. Efectivament, és difícil organitzar un moviment que vibri pel federalisme, però ho hem aconseguit una mica. I una cosa semblant passa també en altres llocs, com el Canadà, Bèlgica, Itàlia… I la mateixa UE no és només el resultat d’unes elits, sinó de persones que van lluitar pel federalisme. Per exemple, molts comunistes italians, amb Spinelli, van crear un moviment federalista europeu, que continua molt viu i és el gran baluard de defensa contra el populisme italià. ”

Entrevista a Francesc Trillas. (El Triangle, 1 de juliol de 2018)