ActualitatNotícies

El dimecres dia 9 de Maig va tenir lloc al Centre Cultural “La Cate” de Figueres la presentació del documental “Federal”, seguida d’un debat amb el públic en el qual va participar el vice-president de Federalistes d’Esquerres, Francesc Trillas.

Entre el públic assistent hi havia representants de diverses forces polítiques i socials, entre ells el portaveu socialista a l’Ajuntament de Figueres, Pere Casellas i l’exalcalde de la localitat, Joan Armangué, així com la també vice-presidenta de FED Mireia Esteve i el tresorer Manel Ballarín, i el principal representant de l’associació a les Comarques Gironines, Josep Quintanas. En el diàleg amb el públic, Trillas va destacar, precisament en el dia d’Europa i en una ciutat de forta tradició federalista, la importància d’acceptar la idea d’una democràcia multi-nivell amb un repartiment de la sobirania. El vice-president de Federalistes d’Esquerres va destacar que els fets viscuts en els darrers mesos han posat de manifest que només hi ha dos camins per al futur de Catalunya i Espanya: o seguir en la paràlisi i l’immobilisme, o avançar en reformes federals, que seran més fortes i profundes com més sectors s’asseguin a negociar al voltant d’una taula.

En el debat també hi va participar el dirigent local d’ERC i historiador Albert Testart, que va mostrar la seva disponibilitat per buscar un diàleg entre el que ell va anomenar “independentisme cívic” i els sectors federalistes. En el diàleg, Francesc Trillas va suggerir seguir amb atenció les reflexions d’un dels pensadors que intervenen en el documental, Daniel Innerarity, molt influent en el nacionalisme basc, que formula la necessitat d’introduir reformes institucionals en el marc d’una Europa unida i flexible. I va posar els exemples dels governs tripartits a Catalunya i l’actual govern basc com a exemple d’experiències de col·laboració entre independentistes i federalistes en el marc del respecte de les regles de joc. Va recalcar però que en l’actualitat és important també no oblidar que una part important de Catalunya, per exemple a Figueres, vota per partits que no són catalanistes, i que també s’ha de dialogar amb ells.

Entrevista a Francesc Trillas