ActualitatNotícies

El passat 12 de gener al Centre Cívic Manuel Vázquez Montalbán, de Vallvidrera, Federalistes d’Esquerres va organitzar un acte-col·loqui amb el títol “L’hora del federalisme” que va comptar amb la participació de la metgessa i Vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Carme valls, i José Luis Atienza, articulista i membre de Federalistes d’Esquerres. La presentació i conducció del col·loqui la va fer Josep Vives Rego, veí de Vallvidrera, professor Honorífic de la Universitat de Barcelona i membre del Consell de Redacció de “lavalldevidre”

Les presentacions van despertar molt d’interès i van generar un col·loqui molt ric entre els assistents. Carme Valls, va explicar conceptes bàsics del federalisme i Jos é Luís Atienza es va centrar més en les conseqüències que ha tingut per la societat catalana el “processisme”.

Per Valls, la redacció de la Constitució vigent després de la recuperació de la democràcia va constituir un acord entre unitat i diversitat, com mai abans s’havia aconseguit en la historia d’Espanya. Una de les coses que es va aconseguir es un pacte polític que va obrir el camí de la negociació política. Es precisament aquesta voluntat de convenir i pactar la inductora de la estabilitat institucional del anomenat Estat de les Autonomies.

Atienza va recalcar que tot i que la solució federal no és patrimoni de l’esquerra ni de la dreta sinó d’aquesta virtut en temps de sequera com és el sentit comú, o és l’esquerra qui assumeix l’Espanya federal o no serà. La via federal necessita guanyar credibilitat, perquè fa anys que es passeja pel cel dels programes d’algun partit polític sense acabar d’aterrar a l’aeroport dels fets. Fins i tot temes tan poc guerrillers com la reforma del Senat, on no sembla impossible el consens per convertir-lo en una càmera de les autonomies, un lloc de relació, de debat, de transacció i d’acord pels governs autonòmics, romanen aparcats a presó permanent revisable.

Va afegir que avui la política necessita sumar serenitat i valentia, aquí i ara la mirada federal s’ha tret de sobre la timidesa i la por. Una por més mística que física però que incapacitava per sumar en política, cervell i cor. Atienza va acabar dient que els federalistes d’esquerres hem de deixar de semblar un antibiòtic contra l’independentisme català i passar a ser un projecte d’estat no per evitar mals majors, sinó per aspirar a viure temps millors.

Finalment, el col·loqui va tenir molta participació i es va concloure amb un regust per part del públic que podríem tornar-hi un altre dia i seguir parlant sobre el tema. (Per Mireia Esteva)

 

Documents:

Carme Valls FEDERALISMO Y DIVERSIDAD

José Luis Atienza L’Hora del federalisme

Decalogo Carme Valls PROPOSTES FEDERALS

Conclussions col.loqui Vallvidrera, per Josep Vives