ActualitatEditorialOpinió

Aquesta convocatòria no ha de servir només per interrompre el denominat “procés”, sinó per fer possible la reconstrucció de plantejaments àmpliament majoritaris. Catalunya ha d’estar present en aquest procés. I per això és important que de cara a les eleccions del 21 de desembre les forces que opten per propostes progressistes i federalistes explicitin el seu compromís

La successió d’esdeveniments polítics registrats a Catalunya en els últims dos mesos i les seves últimes derivades han desembocat en l’aplicació de les previsions de l’article 155 de la Constitució, en la seva escala més modesta: cessament del govern, dissolució del Parlament i convocatòria de noves eleccions. No s’ha produït ni una intervenció massiva de la Generalitat, ni presencia policial als carrers, ni una intervenció sobre els mitjans de comunicació públics: ho celebrem.

Però al mateix temps l’acció judicial (empresa a iniciativa del Fiscal General de l’Estat) ha generat una situació inaudita i indesitjable, com és la detenció i ingrés en presó provisional dels membres del govern sortint de la Generalitat.

Això exemplifica la gravetat de la situació i ajuda a definir la convocatòria electoral, que s’ha d’entendre com una solució d’emergència davant d’una cojuntura que ha col·locat la societat catalana en una situació caòtica, amb greu risc de confrontacions internes i de pèrdua de les institucions d’autogovern; i la totalitat de les forces polítiques parlamentàries ho han entès així, i han començat ja els corresponents preparatius electorals.

Aquesta convocatòria no ha de servir només per interrompre el denominat “procés”, sinó per fer possible la reconstrucció de plantejaments àmpliament majoritaris. Com mostren els estudis d’opinió pública recentment publicats, fins a dos terços dels catalans estan a favor d’un nou esquema institucional, que estableixi un autogovern més ampli i més ben garantit, i a la vegada que asseguri la participació de Catalunya en la governació de l’Estat espanyol. La coincidència amb la posta en marxa en el Congrés dels Diputats de la comissió que ha de renovar l’estructura territorial espanyola constitueix una esplèndida oportunitat per a abordar la problemàtica actual i per posar sobre la taula la proposta federal.

Catalunya ha d’estar present en aquest procés. I per això és important que de cara a les eleccions del 21 de desembre les forces que opten per propostes progressistes i federalistes explicitin el seu compromís amb una reforma en profunditat. Cal una majoria clara en el Parlament de Catalunya compromesa amb aquest projecte i això requereix un ampli suport electoral. Federalistes d’Esquerres crida a votar per aquelles candidatures que garanteixin una actitud coherent i decidida en defensa d’aquestes propostes.

Editorial Federalistes d’Esquerres, 5 de novembre del 2017