ActualitatEditorialOpinió

L’enfrontament entre la Generalitat de Catalunya i el Govern centrat està assolint cotes que són inadmissibles; i la mobilització en els últims dies de centenars de milers de ciutadans mostra una legítima inquietud davant la profunditat del desacord, davant la completa absència de diàleg entre les institucions, i davant del recurs a l’ús de la força.

Aquesta situació de tensió està arribant ja a posar en tensió la vida interna de moltes institucions; a decisions empresarials de gran trascendència; i a enfrontaments violents entre grups rivals.

Federalistes d’Esquerres s’afirma convençuda que l’única via que pot desencallar l’actual situació és la posta en marxa d’una reforma en profunditat de les institucions, que comenci per abordar la reforma federal de l’Estat i la restauració íntegra de l’Estatut d’Autonomia del 2006 tal com va ser votat pels ciutadans de Catalunya en referèndum. Per fer possible això,

1.- Crida el Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya a renunciar a l’aprovació de tota declaració unilateral que trenqui amb el marc constitucional i estatutari, atenent als reiterats informes del Consell de Garanties Estatutàries.

2.- Crida el Govern de l’Estat a renunciar a la possibilitat de suspendre l’autonomia

3.- Crida les forces polítiques catalanes a restaurar la condició del Parlament com a marc del debat lliure, la negociació i l’acord, per a formar molt àmplies majories polítiques que apuntin a reformes en profunditat.

4.- Crida els ciutadans i ciutadanes a mantenir-se atents davant de tot intent d’actuació per la força, i a recuperar la confiança en el funcionament de les institucions, de les forces de seguretat, de l’Administració pública i de les entitats econòmiques.

Editorial Federalistes d’Esquerres, 9 d’octubre de 2017