ActualitatEditorialOpinió

L’Estat de Dret és la combinació del principi de legalitat i la intel.ligència política col.lectiva. Contraposar aquests dos elements ens allunya de la solució dels problemes, per què posa al centre de l’escenari aquells que volen problemes i no solucions.

La posta en marxa des de la majoria parlamentària  de la convocatòria d’un referèndum caòtic, unilateral, sense els mecanismes de garantia mínims, contrari a la Constitució i a l’Estatut (com van posar de manifest tant els juristes de la cambra com el Consell de Garanties Estatutàries), aprovat violentant els drets de l’oposició i sense acord amb l’Estat, ha posat en marxa l’últim capítol del procés secessionista.

També ha generat l’escenari buscat pels dirigents del procés: la resposta repressiva a gran escala per part de les autoritats polítiques i judicials: intervenció financera de la Generalitat, acció de la Fiscalia (sovint sense ordres judicials), detencions, prohibició d’actes i col.loquis (fins i tot a Madrid) … És l’escenari del xoc frontal, en una dinàmica d’espiral acció – reacció, que aspira a deixar fora de joc les propostes i els moviments que tenen per objectiu el diàleg, la convivència democràtica i la resolució dels problemes en un marc de llibertats.

Com a Federalistes d’Esquerres,  entenem que l’Estat de Dret és la combinació del principi de legalitat i la intel.ligència política col.lectiva. Contraposar aquests dos elements ens allunya de la solució dels problemes, per què posa al centre de l’escenari aquells que volen problemes i no solucions. Cridem als ciutadans de Catalunya i a les seves forces polítiques i socials a evitar l’espiral d’enfrontaments i a treballar en el sentit demanat per l’àmplia majoria de l’opinió ciutadana (refrendat reiteradament per tots els estudis d’opinió pública): diàleg polític, llibertats públiques, reforç de l’autogovern. Repetim-ho una i mil vegades: només l’aposta per un projecte federal pot obrir vies de solució.