ActualitatEditorialOpinió

Cal rebutjar la falsa disjuntiva que se’ns proposa: ni l’aventura independentista, ni la paràlisi dels conservadors. Ni SÍ, ni NO: reservem el nostre vot per una millor ocasió, per una reforma que valgui la pena

En dues jornades vertiginoses, la majoria del Parlament de Catalunya ha aprovat les dites “lleis de desconnexió” (la llei de referèndum i la llei “de transitorietat i fundacional de la República”), i el govern ha aprovat el Decret que se’n deriva, i ha convocat un referèndum pel dia 1 d’Octubre.

Les formes importen: les lleis s’han aprovat contra els informes dels lletrats del Parlament i l’opinió del Consell de Garanties Estatutàries; sense permetre que l’oposició les conegués amb suficient antel.lació; sense possibilitat d’esmenes a la totalitat; i sense cap dels elements habituals de la tramitació legislativa. Si la majoria parlamentària ha aprovat les dues suposades lleis a cops i a corre-cuita, és per una raó de fons: es tracta d’un referèndum inviable, per manca d’acord amb les institucions centrals (Govern i Corts Generals), i pel nul reconeixement internacional rebut pel “procés”.

En altres paraules: no és un referèndum que pugui tenir conseqüències reals. Com havíem dit aquí mateix, es tracta d’un referèndum sense legitimitat, sense garanties i sense possibilitat de ser admès dins dels criteris de la “comissió de Venècia”. Serveix, només, per mantenir viu el “procés”, i per mantenir en funcionament l’aliança entre Junts x Sí i la CUP; és un referèndum partidista, orientat a mobilitzar exclusivament els simpatitzants de la causa i que exclou les raons i els arguments de la meitat del Parlament de Catalunya (que és la meitat només per la màgia de la llei electoral: els sectors exclosos van tenir l’any 2015 més del 52 % dels vots).

Per això és un referèndum que no pot cridar als demòcrates, als qui volem millorar la situació de Catalunya i als qui volen transformar l’estat espanyol en sentit federal. Al contrari: dividint els catalans, i focalitzant-ho tot en el xoc amb el Govern de Madrid, impossibilita tot progrés real i no pot fer res més que endurir el clima polític, reforçar els sectors centralistes i bloquejar la situació.

La reacció del govern central ha estat fulminant: recursos al Tribunal Constitucional, denúncia a la Fiscalia, indicació directa als alcaldes i als alts funcionaris de la Generalitat del caràcter il.legal de la convocatòria. Però la mera prohibició no porta enlloc: no proposa cap solució, ni cap programa de treball alternatiu. La solució, l’única possible solució, és avançar decididament cap a la federalització d’Espanya en el context d’una Europa més unida i democràtica. Pels que compartim aquest objectiu, cal rebutjar la falsa disjuntiva que se’ns proposa: ni l’aventura independentista, ni la paràlisi dels conservadors. Ni SÍ, ni NO : reservem el nostre vot per una millor ocasió, per una reforma que valgui la pena. El primer d’Octubre serà l’últim dia del passat: la no participació en el pseudo -referèndum obre el camí cap a la via federal.

Editorial de Federalistes d’Esquerres, 8 de setembre del 2017

AIXÒ NO ÉS UN REFERÈNDUM (Editorial de Federalistes d’Esquerres, 11 de juny de 2017)