ActualitatOpinió

És desconcertant veure els independentistes exigir respecte a la majoria “externa” quan ells mateixos són incapaços de mostrar-ne quan exerceixen la majoria “interna”.Jo ja no estic segur que algunes de les coses que s’han trencat a Catalunya aquests últims anys es puguin arreglar, però del que sí que estic segur és que un referèndum, sigui o no de secessió, no és democràtic per si mateix (si ho fos, els referèndums convocats per dictadors els haurien convertit en dirigents democràtics). És la manera en què es desenvolupa el procés polític, que ha d’estar impregnat de valors democràtics i que desemboca en aquesta votació binària, el que en tot cas permet dir que es tracta d’un referèndum democràtic, escriu Pau Luque a “La protecció de les minories” (‘El País’, 9 d’agost de 2017)