ActualitatNotícies

El president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella, va defensar els plantejaments i principis de l’associació en un acte que es va celebrar el passat dimecres 14 de juny a la seu de la Fundació del Museu Històricosocial de la Maquinista Terrestre i MACOSA, en el qual també van participar Jaume Bosch, coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, i Ignasi Termes, en representació d’Òmnium Cultural. El debat es va convocar sota el títol de “Nació. Catalunya independent o federal? Possibilitats i alternatives” i va ser moderat pel president del comitè d’empresa d’Alsthom, de Santa Perpètua de la Mogoda, Gabriel Moreno

(per Siscu Baiges i Mireia Esteva) Joan Botella va explicar que “som federalistes perquè es la tradició més antiga i sòlida de les esquerres catalanes. El 6 octubre del 1934, Lluís Companys va declarar la República Catalana dins una federació espanyola” i va recordar que “els estats moderns més democràtics son federals. Els problemes polítics i socials passen per damunt les fronteres. Migracions, tendències culturals, la política, l’economia,..”. “No porta enlloc creure que construint murs es puguin resoldre problemes”, va afegir.

Davant les afirmacions que a l’altra banda de l’Ebre no hi ha partidaris de l’opció federal, Botella va dir que Espanya ha canviat, i va posar com a exemple el debat de la moció de censura a Mariano Rajoy, on molts dels portaveus que hi van intervenir van defensar el reconeixement de la plurinacionalitat. A més, va destacar que el 60% de la gent es declara partidària de més descentralització i un nou encaix de Catalunya dins Espanya quan respon a sondejos d’opinió.

Pel president de ‘Federalistes d’Esquerres’ “s’ha perdut la força del catalanisme perquè unes forces han apostat per la independència, però una proposta política que divideix la base social i política per la meitat, es un mal plantejament”. Finalment, no es va tancar a la celebració d’un referèndum sobre l’encaix de Catalunya i Espanya però es va mostrar totalment en contra del que planteja el Govern de la Generalitat pel proper 1 d’octubre. “L’únic camí que posa els peus a terra i permet anar endavant és reconstruir la unitat del catalanisme”, va concloure.

Ignasi Termes sí que es va mostrar partidari de la celebració del referèndum anunciat pel president de la Generalitat i va defensar el vot favorable a la independència de Catalunya mentre que Jaume Bosch va afirmar que “qualsevol possibilitat de reforma passa per un referèndum a Catalunya”, però va puntualitzar que no es pot qualificar com a referèndum una consulta que no compti amb les mínimes garanties democràtiques.

Un debat apassionat amb els assistents a l’acte hi en va ocupar la part final.