Notícies

Amb l’Arxiu Històric d’Antequera com a escenari s’ha constituït aquesta tarda l’associació “Federalistas de Andalucía (FdA)” que reuneix ciutadans de ciutats com Jaén, Còrdova, Màlaga, Sevilla i Granada i que està presidida el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Granada, José Antonio Montilla, i integrada, entre altres, pel també catedràtic de Dret Constitucional d’aquesta universitat i diputat socialista, Gregorio Cámara.

L’associació aspira a difondre a Andalusia el federalisme com a model per a una més adequada organització territorial de l’Estat, així com impulsar una reforma de la Constitució espanyola de 1978 en sentit federal. Per a això organitzarà activitats a les diferents ciutats andaluses per explicar què és el federalisme i com pot aportar respostes a l’actual conflicte territorial.

També aspira a confluir amb altres associacions similars, com Federalistes d’Esquerres, per construir entre totes una plataforma federalista a nivell de tot Espanya, capaç d’influir en el debat territorial.

“El federalisme no és només la millor manera d’organitzar els grans Estats, com ha demostrat l’experiència d’Alemanya o els Estats Units, sinó que en el cas d’Espanya pot ser també el camí adequat per afrontar l’actual crisi territorial, pel seu potencial integrador “, van assegurar en l’acte públic de constitució.

A l’assemblea fundacional de l’associació es va triar la junta directiva presidida per José Antonio Montilla i integrada per Blanca Rodríguez, Adoració Galera, Francisco Bombillar, Fernando Arcas (Màlaga), Antonio Monterroso (Còrdova), María Luisa Gran (Jaén), José Ángel Marín (Jaén), Rosario Naranjo (Sevilla) i Gregorio Cámara (Granada).

El president de ‘Federalistas de Andalucía’, José Antonio Montilla, es va reunir recentment amb el president de Federalistes d’Esquerres i degà de la facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Joan Botella, i amb altres personalitats que estan impulsant una xarxa federal a nivell espanyol com Nicolás Sartorius, vicepresident de la Fundación Alternativas, Gregorio Cámara, portaveu del grup socialista a la comissió constitucional del Congrés, Eliseo Aja, president del consell de garanties estatutàries de la Generalitat de Catalunya, i José Tudela Aranda, secretari general de la fundació Jiménez Abad.

L’elecció d’Antequera per a la presentació de ‘Federalistes d’Andalusia’ no és casual. En aquesta ciutat malaguenya es va aprovar en 1883 la constitució federal regional per a Andalusia.

(Per Beatriz Silva)