ActualitatNotícies

El catedràtic de Dret Constitucional ha posat èmfasi en la manca d’instruments i institucions que permetin arribar a acords a Espanya, una qüestió que, al seu parer, es troba darrere l’actual crisi política

(Per Beatriz Silva) És Espanya un país federal? Quins elements comparteixen països tan diferents però organitzats federalment com Alemanya, Índia o Sud-àfrica? Hi ha alternativa per al futur d’Europa que no passi pel federalisme?

Aquestes són algunes de les qüestions que es van abordar en l’acte ‘Federalisme, aquí i ara’ organitzat a Sant Sadurní d’Anoia pel grup Fed local el passat 6 de juny.

Eliseo Aja, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) va ser l’encarregat de donar la tercera de les conferències d’un cicle de tres que tenien com a objectiu aprofundir en diferents aspectes del federalisme i que va tenir com a ponents anteriors a l’economista Francesc Trillas i al constitucionalista Xavier Arbós.

Eliseo Aja va subratllar en la seva exposició que l’organització federal es caracteritza per dividir i compartir el poder al mateix temps i que és aquesta característica flexible d’organització la que permet que països tan diversos i complexos, amb grups ètnics diferents i llengües i religions molt diverses com Sud-àfrica o l’Índia, puguin existir en el món d’avui.

Va recordar també que Espanya ha viscut diversos intents d’aprofundir en la seva organització d’inspiració federal en les últimes tres dècades i que ha arribat el moment que s’avanci en aquest camí dotant d’aquells elements que són necessari per funcionar de manera adequada.

“En un país federal, el repartiment de la competències ha de ser clar i estar en la Constitució per evitar contínues disputes i ha d’existir una veritable cambra territorial. Calen també institucions comunes que permetin debatre i arribar a acords. A Espanya els presidents autonòmics gairebé no es reuneixen i això és part dels actuals problemes “, ha assenyalat.

Consultat sobre com aconseguir la igualtat en un sistema federal, Eliseo Aja va recordar que els sistemes federals es caracteritzen per la llibertat de les unitats que el componen de decidir sobre com organitzen les seves polítiques públiques, una qüestió que aquests dies ha sortit a debat arran de l’anunci de la junta d’Andalusia de suprimir les matrícules universitàries. “La llibertat per a triar és part del federalisme i permet innovar pel que fa a polítiques públiques. Cada comunitat hauria de decidir si destina més diners a una qüestió o una altra i com garanteix la qualitat dels serveis”, ha destacat.

En diàleg amb l’exsenador Joan Sabaté, que va ressaltar que el camí cap a una Europa federal està encara inconclús i que això pot representar un impediment per construir una Espanya federal en un moment en què avança l’euroescepticisme, Eliseo Aja va recordar que fins ara no s’ha proposat un model millor per organitzar la diversitat europea que el federalisme.