ActualitatNotícies

Joan Botella, Anna Estany, Francesc Trillas i Maria Messegué van abordar la necessitat d’avançar en el federalisme a diferents nivells a l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida

(Per Gaby Poblet) La sala Alfred Perenya de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida va acollir el passat 28 d’abril la presentació del llibre ¿Qué es el federalismo? de Victòria Camps, Joan Botella i Francesc Trillas, que va servir també de presentació de l’associació.

Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres; Anna Estany, catedràtica de Filosofia de la Ciència i membre de Federalistes d’Esquerres, i Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, van ser els encarregats d’explicar algunes de les qüestions que planteja el llibre en un acte que va ser presentat per Maria Messegué.

Francesc Trillas va resumir el diagnòstic de la situació econòmica i política de la Unió Europea, i la necessitat d’abordar problemes compartits com la fiscalitat i la moneda comuna.  Trillas va destacar la importància del federalisme en aquestes qüestions econòmiques (i també en altres problemes globals com el canvi climàtic i els refugiats) i la necessitat de la integració. Una qüestió bàsica és canviar la idea de l’estat-nació, en la qual tots vam estar educats: “El món està canviant i necessitem solucions compartides. No té sentit organitzar el món des del principi del monopoli de la sobirania”, va concloure.

Des del punt de vista de la filosofia, Anna Estany va aprofundir en el federalisme com un concepte integrador, que resulta d’un pacte i que es tracta de la millor gestió democràtica de la diversitat. “El federalisme és trobar un equilibri entre els conceptes de la il·lustració: la igualtat, la fraternitat i la llibertat. Per últim va afegir la importància d’abordar el federalisme com un procés innovador des de la perspectiva d’esquerres i de rescatar el catalanisme segrestat pel nacional-independentisme.

Joan Botella va explicar l’evolució del concepte federalisme a Espanya. Aquesta paraula va desaparèixer del llenguatge polític perquè havia estat associada a una connotació de fracàs. Amb la democràcia es parlava de “estat d’autonomies” com a solució.  Però Botella va insistir en la necessitat de recuperar-la i en el fet que la paraula federal no hi sigui en la Constitució, no vol dir que no sigui una manera de resoldre els problemes. Igual que Trillas, Botella es va referir també a problemes concrets que requereixen solucions amb responsabilitats compartides, com per exemple l’economia de l’aigua, el corredor mediterrani i l’acollida pels refugiats. Per concloure, Botella es va referir els perills del replegament nacionalista i de l’extrema dreta: “tancar-se a casa no és la solució. Davant d’això s’han d’impulsar polítiques més ambicioses i mes cooperatives”. Per finalitzar, Botella va recordar a les esquerres que no han d’oblidar la seva tradició federalista.