Notícies

El llibre ¿Qué es el federalismo? i el projecte de documental FEDERAL que dirigeix ​​Albert Solé s’han presentat el passat 18 d’abril en el marc de les Trobades Complutense que organitza la Universitat Complutense de Madrid. Joan Botella, Victòria Camps i Francesc Trillas han estat els encarregats de parlar del seu llibre però també del documental FEDERAL en aquest espai obert de debat i reflexió que pretén connectar la universitat i la societat per dinamitzar el paper de la universitat com a referència científica, acadèmica , cultural i social.

L’acte s’ha realitzat a la Sala de Juntes del Pavelló de Govern de la UCM i ha tingut com a presentador a Pedro J. Sánchez Gómez, professor de Ciències Experimentals de la UCM i membre de Federalistes d’Esquerres.

Joan Botella ha explicat en la seva intervenció què és Federalistes d’Esquerres i també ha aprofundit en diferents aspectes del federalisme. “És la forma amb la qual cada país aborda una sèrie de problemes que no s’aturen a les fronteres. La sobirania és un concepte que ha deixat de ser útil, un exemple d’això el tenim quan Dinamarca nomena un ambaixador davant Silicon Valley que no és un Estat-nació sinó el lloc on estan radicades empreses com Google”, ha assenyalat.

Victòria Camps ha fet èmfasi en el fet que el concepte d’Estat-nació “no un concepte de futur” i ha aprofundit en la situació d’Espanya, “un dels països més descentralitzats d’Europa però sense voluntat de cogovern”. “A Espanya cal un reconeixement de les singularitats. El gran repte consisteix en com s’aconsegueix aquest reconeixement sense fer fracassar l’Estat de les Autonomies”, ha explicat. Victòria Camps ha subratllat que el federalisme és l’antídot davant els populismes pels seus valors d’obertura, solidaritat i freternitat oposats a la confrontació i l’exclusió. “Els valors pels quals aposta el federalisme donen lloc a una societat més oberta, cosmopolita i menys tancada en si mateixa”, ha assegurat.

Francesc Trillas, per la seva banda, ha apuntat al fet que “intentar respondre al nacionalisme amb més nacionalisme és un error. A Espanya, com també en altres països, convivim persones amb identitats diverses i hem de viure amb això”, ha assenyalat. Citant l’economista indi Amartya Sen, ha proposat “arribar a acords que satisfacin les demandes del màxim nombre possible de persones, no només els d’una majoria o una minoria. El federalisme combina el principi de subsidiarietat amb el principi d’integració en moltes polítiques”, ha recordat. També ha posat èmfasi en la necessitat de reformar el sistema polític espanyol que a hores d’ara no té incentius suficients per aconseguir el pacte o, en altres paraules, “el no acord no té conseqüències negatives per a les parts”.

Botella, Camps i Trillas han explicat el projecte FEDERAL, el documental amb el qual Albert Solé vol explicar el federalisme i que és impulsat des de l’associació, i s’ha projectat el “teaser” de FEDERAL.

(Per Santiago Vallejo i Beatriz Silva)

La notícia en Encuentros Complutense