Notícies

Gallego va posar èmfasi que el nacionalisme “busca ser la manifestació d’una totalitat, la nació expressada políticament” i en aquest sentit va aprofundir en el fet que a Catalunya es repeteixi el mantra que Catalunya “no serà plena sense la independència”

El retorn dels nacionalismes i l’enfortiment de l’extrema dreta va ser el tema abordat dijous passat al tercer dels actes del cicle ‘Federalisme als barris’ que va tenir com a protagonista a l’historiador i escriptor Ferran Gallego.
El centre cívic Vil·la Florida de Sarrià-Sant Gervasi va ser escenari d’un acte que va aconseguir omplir l’auditori i en el qual es va aprofundir en el paper jugat pel nacionalisme d’extrema dreta en les recents eleccions franceses però també en el paper que el nacionalisme està exercint actualment a Catalunya.

L’economista Sara Jaurrieta va ser l’encarregada de conduir l’acte que va ser presentat pel també economista Lluís Pascual.

És el Front Nacional un moviment feixista? Podem considerar que tots els votants de Marine Le Pen són representants de l’extrema dreta? Quines repercussions està tenint a Catalunya l’efervescència nacionalista que ha derivat en l’anomenat ‘procés’? Són algunes de les qüestions sobre les quals s’ha aprofundit al llarg de gairebé dues hores.

Ferran Gallego ha recordat que vivim “un moment nacionalista” i ha posat sobre la taula les conseqüències de l’ascens del moviment de Marine Le Pen a França que van convertir en plebiscitàries unes eleccions que no han resultat pròpies de la cultura republicana.

“Vivim un procés de nacionalització de masses sota la capa del nacionalisme. Això és el que ha succeït a França on l’extrema dreta no només ha aconseguit mantenir-se sinó enfortir-se. El nacionalisme persegueix acabar amb la democràcia representativa i amb el sistema de partits polítics i a França això s’ha fet palès “, ha constatat.

Va recordar també que no tots els electors de Le Pen són d’extrema dreta sinó que es tracta majoritàriament de persones desencantades amb el sistema, que han perdut els seus llocs de treball, que s’han quedat al marge de la prosperitat. “Són persones de procedència molt diferent però que s’han cregut el mite propagat pel Front Nacional per mobilitzar els seus votants en relació al fet que els seus problemes es solucionaran refent França”, ha assenyalat.

Ferran Gallego va posar èmfasi que el nacionalisme “busca ser la manifestació d’una totalitat, la nació expressada políticament” i en aquest sentit va aprofundir en el fet que a Catalunya es repeteixi el mantra que Catalunya “no serà plena sense la independència”. En aquest sentit ha lamentat que això hagi provocat una pèrdua d’una cultura democràtica que des de la transició permetia que convisquessin una gran diversitat d’opinions polítiques que feien la vida democràtica enriquidora.

“Ara se’ns obliga a escollir. La política no és un plebiscit de si o no, és diàleg. Vivim una hegemonia nacionalista que ho contamina tot, que no ens deixa parlar dels problemes reals i ens enfronta, que intenta dividir-nos constantment en ells i nosaltres. El nacionalisme no deixa viure una ciutadania tranquil·la, obliga a estar en un permanent estat d’excepció “, va assenyalar recordant que el nacionalisme busca prescindir el sistema de partits que defineix la democràcia per crear un moviment únic.

(per Beatriz Silva)