El director del Fòrum d’Economia de l’Aigua, Gonzalo Delacámara, i el director del Comitè Català de l’Acnur, Joan Reventós, analitzen una de les conseqüències més greus del canvi climàtic: els desplaçats forçosos, o mal anomenats refugiats del clima, un dels grans desafiaments que haurà d’afrontar la humanitat en les pròximes dècades i que només té respostes federals.

Un problema que no coneix fronteres i que, com Gonzalo Delacámara subratlla, és responsabilitat de nosaltres i dels models de desenvolupament que vam triar i no del clima. “Europa no pateix una crisi de refugiats, són els refugiats els que pateixen la nostra crisi”, afirma. Un problema que ja ha començat a provocar desplaçaments importants de població i que han de trobar un reconomiento legal a nivell internacional, ja que, com apunta Joan Reventós, ara són considerats apàtrides.

L’acte organitzat per Federalistes d’Esquerres es va celebrar el 6 d’abril de 2017 al Col·legi de Periodistes de Catalunya i va ser moderat per la periodista Mari Luz Garcia i presentat per la catedràtica emèrita d’Ètica i vocal d’honor de Fed, Victòria Camps.

Des fila 0 van prendre la paraula Maria del Mar Fernández, activista d’International Solidarity Movement a Hebron i Gaza, Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, i Alfonso López Borgoñoz, expresident de la Secció Espanyola d’Amnistia Internacional.

El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, va tancar l’acte.