Els periodistes Joan Tàpia i Siscu Baiges van participar, el dijous 27 d’abril, en l’acte ‘Els mitjans de comunicació a Catalunya, avui’, organitzat per Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental, al centre CanJonch de Granollers. L’acte va ser conduït per la també periodista María Jesús Cañizares, del mitjà digital ‘Crónica Global’
L’ex-director de La Vanguardia, Joan Tàpia, autor del llibre “Catalunya sense Espanya?”, va fer diverses reflexions sobre les condicions actuals en què es mouen els mitjans de comunicació a Catalunya, enmig del debat independentista impulsat pel Govern de la Generalitat i la precarietat i els condicionaments que els afecten arran de la crisi econòmica global. “TV3 és avui la veu de l’independentisme juntament amb RAC1 i Catalunya Ràdio”, va afirmar Tapia. Per ell, “la contaminació del debat independentista ha portat a que el nivell de la premsa sigui avui més baix que fa 15 anys”.
Siscu Baiges, professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de ‘Federalistes d’Esquerres’, va afirmar que “Catalunya viu des de fa anys una anomalia democràtica perquè els mitjans de comunicació públics que depenen de la Generalitat s’han privatitzat a favor de l’independentisme”.
Baiges va denunciar que la repartidora ‘pujolista’ de subvencions per fidelitzar mitjans de comunicació i associacions ha arribat al paroxisme els darrers temps, creant corretges de transmissió propagandística de l’ideal independentista, sobretot en l’àmbit digital.
Al seu torn, María Jesús Cañizares va demanar diversos aclariments als dos ponents i va matisar algunes de les seves afirmacions. També va afirmar que la qualitat dels continguts dels mitjans es veu molt perjudicada per la seva politització i la precarietat laboral. Per Tàpia, la pèrdua de qualitat comporta pèrdua de lectors i, com a conseqüència, les empreses perden interès en posar anuncis als diaris.
Al llarg de les prop de dues hores que va durar l’acte es van analitzar el paper dels mitjans des del punt de vista ideològic, polític, econòmic o laboral. Tant des de la taula com des del públic es van abordar qüestions com el model envejable de la BBC britànica, el control dels mitjans per part del sector financer o la influència creixent que hi tenen les informacions falses.