(Per Gaby Poblet) El 5 d’abril va tenir lloc l’acte de presentació de Federalistes d’Esquerres a Vilafranca del Penedès, organitzat pel nucli local de l’associació. L’acte es va realitzar a la seu de l’associació de Veïns de Les Clotes i va comptar amb la participació de Mireia Esteva, escriptora i vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Joan Sabaté, ex senador i professor de Geografia i Història a l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa i Marcello Belotti, professor d’italià i traductor del Manifest de Ventotene. Patro Recober, president de l’associació Les Clotes va presentar l’acte.

Mireia Esteva es va referir als inicis de l’associació i a la necessitat d’un espai federalista on posar els valors federals de pluralitat i diversitat, i fins i tot a la necessitat d’un espai de diàleg per fer front als nacionalismes i a la desigualtat. A continuació, Marcello Belotti va esmentar la importància de creure en els valors originals de fraternitat de la Unió Europea, a partir del llegat d’Altiero Spinelli, co-autor del manifest de Ventotene el 1941.

Patro Recober, Joan Sabaté, Mireia Esteva i Marcello Belotti

Al manifest, Spinelli va plasmar els ideals d’una Europa lliure i unida per combatre el feixisme i per construir la pau. Més endavant Spinelli va ser l’impulsor del moviment federalista europeu i també va ser dels primers diputats al Parlament Europeu escollits per eleccions directes. “El manifest de Ventotene és molt actual; s’han recuperar aquests valors”, va concloure Belotti.

L’ex senador Joan Sabaté va situar el federalisme en el marc espanyol: “El federalisme és una tradició al nostre país, arrelada a les idees republicanes, però la Constitució de 1978 no va ser del tot federal perquè no vam poder”. Després es va centrar en explicar la necessitat de la reforma del Senat com un pas clau cap a una Espanya federal: “El federalisme és un element que permet l’autogovern i alhora estructures compartides”, va explicar.

El debat va ser molt participatiu i els ponents van contestar preguntes en relació al futur de Catalunya, Espanya i d’Europa.

L’acte a TV Vilafranca: http://www.rtvvilafranca.cat/tag/mireia-esteva/