ActualitatNotes de premsaNotícies

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, la vicepresidenta del Congrés, Gloria Elizo, l’eurodiputada Elena Valenciano, el vicepresident de la Fundación Alternativas, Nicolás Sartorius, l’expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, l’advocada Cristina Almeida i diputats i diputades com Meritxell Batet, Margarita Robles, Gregorio Cámara, Sara Carreño i Mercè Perea entre els gairebé 200 assistents a un acte que va posar de relleu que sí que hi ha federalistes més enllà de l’Ebre


(Per Gaby Poblet i Beatriz Silva) El projecte FEDERAL s’ha presentat ahir a Madrid i ho ha fet per la porta gran en una de les sales del Círculo de Bellas Artes de Madrid que s’ha omplert d’amics i simpatitzants del projecte impulsat per Federalistes d ‘Esquerres i que han volgut donar un impuls amb la seva presència a la campanya de crowdfunding que es troba en aquests moments en una fase final.

Juan Miguel Hernández León i Victoria Camps

Els encarregats d’explicar el projecte de realitzar un documental que expliqui com funciona el federalisme i les seves implicacions en el món actual han estat el seu director, Albert Solé, la catedràtica emèrita d’ètica de la UAB i vocal d’honor de Fed, Victòria Camps, i el degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella. L’acte va ser presentat pel director de la Cadena SER Antonio Hernández-Rodicio, i per Juan Miguel Hernández León, president del Círculo de Bellas Artes, qui va donar la benvinguda com a amfitrió destacant la seva implicació personal en el projecte però també en la idea general d’ impulsar una reforma federal a Espanya. “Sabem que construir una Europa federal és un camí difícil però insistim en això. Per la mateixa lògica no hauríem d’abandonar la idea d’una Espanya federal encara que no sigui fàcil el camí”, ha indicat.

Manuela Carmena, Teresa Cunillera i Elena Valenciano

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el vicepresident de la Fundación Alternativas, Nicolás Sartorius, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, la vicepresidenta del Congrés, Gloria Elizo, l’exfiscal anticorrupció i vocal d’honor de Fed, Carlos Jiménez Villarejo, l’eurodiputada Elena Valenciano, el secretari general del PCE, José Luis Centella, el secretari d’Organització i Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, l’eurodiputat Jonás Fernández i diputats i diputades del Congrés com Meritxell Batet, Margarita Robles, Gregorio Cámara, Sara Carreño, Lídia Guinart, Mercè Perea, Javier Antón i Ricardo García Mira.

Antonio Hernández-Rodicio

Entre els assistents es trobava també l’advocada i política, Cristina Almeida, l’expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, el president de la Unió Professional Espanyola i del Col·legi d’Arquitectes d’Espanya, Jordi Ludevid, el catedràtic de Dret Constitucional de la UPV, Alberto López Basaguren, el professor d’Economia Aplicada de la Universitat de Saragossa, Alain Cuenca, l’exdiputada Teresa Cunillera, l’adjunt al Defensor del Pueblo, Francisco Fernández Marugán, el president de l’Associació Espanyola de Fundacions, Javier Nadal Ariño, la directora de la Fundació Canadà, Marisa Calés, el catedràtic de Ciència Política de la Universitat Carlos III, Francisco Venaclocha, i el professor de Ciències Polítiques de la UAB, Joaquim Molins.

El presentador Antonio Hernández-Rodicio, va destacar en començar l’acte la necessitat de fer propostes en relació a l’organització de l’Estat per fer front als reptes del segle XXI a nivell espanyol però també europeu. “El federalisme és un model basat en els principis de la llibertat, la igualtat, la cooperació i la fraternitat i pot ser una bona proposta modernitzadora perquè afavoreix la sobirania compartida alhora que permet la cohabitació de diferents identitats”, va assegurar el director de la Cadena SER que ha afegit que “el federalisme aporta solucions per convertir la diversitat en una oportunitat”.

Lídia Guinart, Mercé Perea, Fernando Lezcano, Gregorio Cámara, Nicolás Sartorius i Ignacio Fernández Toxo

Victòria Camps i Albert Solé

La primera a intervenir va ser Victòria Camps que va destacar la necessitat d’avançar en models federals per donar resposta a les necessitats d’un món cada vegada més cosmopolita i menys homogeni: “El federalisme és la voluntat de cooperar, de treballar junts i d’unir-nos en una sèrie d’objectius comuns però al mateix temps, reconèixer les diferències. És la idea de conciliar la integració en una unitat comuna però alhora descentralitzar “, ha destacat. Camps ha explicat que un dels objectius de Federalistes d’Esquerres és contribuir a desenvolupar el que hauria de ser el federalisme a Espanya i va recordar que el federalisme no és nou i que és el model que ja els filòsofs de la il·lustració com Kant veien com a única alternativa possible per garantir la pau i acabar amb els lluita entre estats. “Un model on cap és més fort i més sobirà que altres”, ha destacat.

Albert Solé i Joan Botella

Albert Solé

El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, s’ha referit a la situació actual de Catalunya i Espanya, i a les motivacions que van portar a la creació de l’associació, destacant la voluntat de conciliació i reconciliació. Va explicar que el creixement de l’independentisme en els últims anys es deu, en part, a la percepció que a Madrid “no som estimats”, és a dir d’una falta de reconeixement. “Una percepció que no és justa, però que està instal·lada en una part de la societat catalana. La resposta no pot ser només econòmica. No és una qüestió de diners. Si el fonamental és un problema de reconeixement, no pot haver-hi una solució parcial ni bilateral”, va assegurar Botella que igual que Victòria Camps, s’ha referit al federalisme com “un model capaç d’aproximar-se als problemes comuns de la societat, que són diferents i això és el que aspirem a contagiar”.

Després de la presentació del “teaser” del documental, Albert Solé va explicar les idees centrals del projecte i com aquest pot contribuir a una solució de la situació política a Catalunya. “Hi ha una crisi de confiança però també cultural, i una dinàmica dicotòmica que cal trencar”, ha assenyalat. Solé va explicar que el documental està basat en tres nivells de reflexió: el de pensadors en un nivell més abstracte; el de “opinadors de comunitats locals” (persones que expliquen l’articulació de complexitats des del local) i el de gent que explica els seus problemes i demana solucionar-los. Va destacar especialment la participació en el documental d’una noia afganesa que està en un camp de refugiats de Grècia: “Són petites històries que ens porten a una reflexió global”, va concloure el director.

El projecte documental FEDERAL es troba en l’última fase de producció i està sent finançat mitjançant un sistema de crowdfunding al qual han contribuït fins al moment al voltant de 300 persones, recaptant més de 60.000 €. L’objectiu és poder culminar aquesta fase a la primavera i així acabar el documental.

El vídeo de l’acte està disponible al canal de Youtube de Federalistes d’Esquerres.

Meritxell Batet, Albert Solé, Mercé Perea, Manuela Carmena, Victòria Camps i Ricardo García Mira

Carlos Jiménez Villarejo i Gloria Elizo

Manuela Carmena i Joan Botella

José Luis Centella, Victoria Camps, Joan Botella i Margarita Robles

Carlos Jiménez Villarejo, Cristina Almeida, Gloria Elizo i Sara Carreño

Ignacio Fernandez Toxo, Nicolás Sartorius i Fernando Lezcano

Nicolás Sartorius i Gregorio Cámara

Victoria Camps, Manuela Carmena, Cristina Almeida i Beatriz Silva

Margarita Robles i Carlos Jiménez Villarejo

Pedro J.Sánchez, Juan Rodríguez i Santiago Vallejo

Javier Nadal i Marisa Calés

Josep Borrell i Victoria Camps

Manuela Carmena i Joan Botella