ActualitatNotícies

Victòria Camps i Francesc Trillas han abordat la qüestió de les identitats múltiples en un món cada vegada més globalitzat i la necessitat d’avançar cap a sistemes de sobiranies compartides en l’acte celebrat a la Cooperativa Obrera de Tarragona i presentat per Paco Zapater

(per Beatriz Silva) És el federalisme el futur i el nacionalisme el passat? Aquesta va ser una de les qüestions al voltant de les quals va girar la presentació del llibre “¿Qué es el federalismo?” celebrada a la Cooperativa Obrera de Tarragona el passat dijous 16 de febrer i en la qual van intervenir dos dels seus autors: Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica de la UAB i vocal d’honor de Federalistes d’Esquerres i Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres.
L’acte va ser presentat per l’advocat Paco Zapater.

Victòria Camps ha explicat en la seva intervenció que el federalisme és una idea complexa i que per això el llibre es va abordar des de tres punts de vista diferents: el conceptual, que va ser el capítol que va redactar ella mateixa, el polític que va estar a càrrec de Joan Botella, un politòleg, i l’econòmic, que va desenvolupar Francesc Trillas, economista.

Camps ha recordat que el federalisme no és una recepta nova perquè és un model que ja van plantejar els filòsofs il·lustrats al segle XVIII els quals proposaven avançar cap a una federació mundial com a únic camí per evitar la guerra i mantenir la pau. Una idea que va impulsar també la materialització més tard de la construcció de la Unió Europea com una fórmula per evitar que es repetissin les guerres que van assolar el continent durant les primeres dècades del segle XX.

Francesc Trillas va posar l’accent, per la seva banda, en què el federalisme és des del punt de vista econòmic més eficient que les petites nacions i va plantejar que fenòmens com el nacionalisme creixent que expressen moviments com el de Marine Le Pen a França són una reacció de nostàlgia per un món que ja no existeix. Va recordar també com Claudio Magris descriu en la seva obra El Danubi com no hi ha un sol pam de terra a Europa on hi hagi una sola nacionalitat, una sola comunitat cultural. “Tots estem barrejats, també a Espanya i Catalunya on conviuen persones que creuen que Espanya és una nació, que Catalunya és una nació i d’altres que senten diverses coses alhora o no senten res. Els federalistes defensem entendre’ns, compartir, institucionalitzar allò que ja fem en la vida quotidiana que és compartir”, va afirmar.

Trillas va defensar el concepte de “jurisdiccions compartides i solapades” que donen la possibilitat als territoris d’unir-se i organitzar-se de diferents maneres segons els objectius que persegueixin. Per exemple, una unió d’acord al corredor mediterrani, una altra per a coordinar polítiques lingüístiques, una tercera per qüestions relacionades amb la gestió de les polítiques migratòries.

En aquesta mateixa línia, Victòria Camps ha destacat que actualment la majoria dels països democràtics del món són federacions i que és inevitable avançar per aquest camí per afrontar la globalització però també per aconseguir la pau i la concòrdia. “Desgraciadament el que predomina és buscar més el que separa que el que uneix. El nacionalisme és una solució del passat però està viva i està ressorgint de manera irracional en el nacionalisme xenòfob. No hem estat capaços de crear un món intercultural on les identitats compartides puguin coexistir sense problemes, sense haver de triar una o una altra “, ha afegit.