ActualitatNotes de premsaNotícies

Federalistes d’Esquerres celebra la primera sessió a Sant Feliu de Guíxols d’un cicle sobre la projecció cap al futur de la tradició federalista de l’Empordà amb Joan Botella, Verónica Lahoya i Ángel Jiménez Navarro

(per Siscu Baiges) Sant Feliu de Guíxols va revisar la seva historia vinculada al republicanisme federal en l’acte que es va celebrar a la biblioteca Octavi Viader, el dijous 19 de gener. Sota el títol “L’Empordà Federal: Tradició i Futur”, van intervenir l’historiador santfeliuenc Àngel Jiménez, i el president de ‘Federalistes d’Esquerres’, Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, moderats per l’advocada Verónica Lahoya.

En la seva introducció Lahoya va destacar que el federalisme potencia el municipalisme i que “dona dues solucions: troba vies practiques per resoldre problemes en estructures polítiques complexes, com l’existència de diverses nacionalitats que conviuen en un mateix territori, i promou el principi de subsidiaritat, apropa el poder a la ciutadania”. L’advocada va mostrar el seu acord amb un article d’un dels ‘pares’ de la Constitució de 1978, Luis Herrero y Rodríguez de Miñón, on defensa que per millorar l’encaix de Catalunya a Espanya no cal reformar-la sinó “interpretar-la de forma federal”.

Àngel Jiménez va recordar la forta vocació històrica de Sant Feliu de Guíxols pel federalisme i el republicanisme. Fa més de quaranta anys que investiga aquestes qüestions i va esmentar una frase del també historiador Jaume Sobrequés, escrita el 1975 al setmanari ‘Presència’: “El catalanisme polític té la veu més pura en els federalistes empordanesos del segle XIX i sempre, d’alguna manera, el somni d’una federació hispànica o ibèrica és l’altra cara de l’autonomia demanada pels catalans fins el 1939”. Jiménez, que es va demanar si Sobrequés subscriuria avui les seves pròpies paraules, va recordar les revoltes dels anys setanta del segle XIX a l’Empordà on milers de persones lluïen braçalets amb les lletres RF, que significaven ‘República federal’.

L’historiador va citar diversos líders republicans i federalistes de l’època, entre ells l’ex-alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat al Congrés del Partit Republicà Democràtic Federal, Pere Caimó. Caimó va proclamar la República Democràtica Federal el 4 d’octubre de 1869 i va liderar la revolta federal contra l’exèrcit coneguda com el Foc de La Bisbal.

Finalment, va cloure la seva intervenció amb un record de la figura de Josep Pallach, a qui va definir com un ‘republicà convençut’ i de qui es compleixen 40 anys de la seva mort. Va animar-se a fer una mica de ‘ficció’ i va dir que “Pallach, a hores d’ara, no diria que només hi ha una solució al debat sobre el futur de Catalunya. Sabria que una ruptura radical amb el passat no és possible. Ho sabem els historiadors. Diria que necessitem una nova legitimitat basada en el pacte lliure i federant de sobiranies compartides”.

Després de Jiménez va prendre la paraula Joan Botella, que també va fer referència al tradicional federalisme republicà empordanès i va explicar que la creació de ‘Federalistes d’Esquerres’ “no va ser una reacció al creixement de l’independentisme sinó l’intent de recuperar la tradició federalista, que havia estat majoritària a les esquerres espanyola i catalana, front a l’ofensiva centralista davant l’Estatut de 2006 i la sentència del Tribunal Constitucional del 2010. Semblava massa simplista el ‘marxem d’aquí’”.

El degà de la Facultat de Polítiques de la UAB va afirmar que la llavor del federalisme està a la Constitució espanyola de 1978 però que no s’ha desenvolupat al llarg d’aquests anys i que ara cal fer-ho, tal i com voldrien, segons ell i en base a les enquestes que es publiquen, les dues terceres parts de la ciutadania. Per Botella, “la situació actual a Catalunya és objectivament indesitjable. Apliquem un Estatut que no hem votat i un punt de partida raonable seria que els ciutadans el votessin”.

“Ens diuen que els federalistes som encantadors però que defensem una proposta inviable. En canvi, si expliquem els nostres plantejaments la gent els veu raonables”, va dir Botella, que va acabar la seva intervenció afirmant que “l’opinió pública segueix fixada en algun tipus de solució que comporti major autogovern sense trencar res”.

L’acte a El PUNT AVUI: El republicanisme empordanès

L’acte a El Triangle: Visca l’Empordà federalista! (article de Siscu Baiges)

L’acte a Progrés real: La urgència de recuperar la tradició federal (article de Francesc Trillas)

L’acte a Ràdio Sant Feliu: Federalistes d’Esquerres es presenta a SFG