ActualitatNotícies

La plataforma s’ha presentat en un acte públic davant de més de 200 persones al qual han assistit nombrosos membres de Federalistes d’Esquerres, entre ells el seu president, Joan Botella. L’exlíder d’ICV, Joan Herrera, ha intervingut en l’acte amb una conferència titulada “Democràcia, federalisme i plurinacionalitat” en què ha advocat per una Espanya federal

(per Beatriz Silva) Els federalistes de Comissions Obreres de Catalunya s’han organitzat en una nova plataforma per treballar per “un nou encaix” federal de Catalunya dins d’Espanya en què prevalgui “la solidaritat entre la classe treballadora” per sobre “de les lleialtats patriòtiques” i que prioritzi la defensa de l’Estat de Benestar i el combat de la creixent desigualtat.

Així ho han manifestat en l’acte públic de presentació celebrat el passat dijous 12 a la sala d’actes de CCOO de Catalunya en el qual han estat presents el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, el secretari general del PSUC viu, Albert Miralles, i l’únic aspirant a rellevar Joan Carles Gallego com a secretari general de CCOO, Javier Pacheco, entre d’altres.

Federalistes d’Esquerres ha estat representada pel seu president, Joan Botella, la seva vicepresidenta, Mireia Esteva, i per una nombrosa delegació de socis, molts dels quals formen part també d’aquesta nova plataforma.

Joan Botella i Joan Herrera

L’acte ha tingut com a convidat a l’exlíder d’ICV, Joan Herrera, que ha pronunciat una conferència sota el títol “Democràcia, federalisme i plurinacionalitat” en què ha advertit que ni Catalunya ni Espanya són sobiranes ni podran ser-ho en un món cada vegada més globalitzat. Joan Herrera ha apostat en la seva intervenció per una nova forma d’organització per a Espanya de caràcter federal.

Joan Botella, José Luis Atienda, Francesc Castellana i Miquel Iceta

“No ens podem tancar en la proposta de l’Estat nació. Necessitem una nova legitimitat basada en el pacte lliure i federat de sobiranies compartides”, ha proposat Herrera que ha criticat en diverses ocasions l’independentisme que, segons la seva opinió, es troba “en una via morta “i no aconsegueix penetrar en les classes populars com ha quedat de manifest a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Herrera ha augurat que els partidaris de la independència intentaran allargar el procés per mantenir-se al poder tot i que, al seu parer, l’espai que ocupa el debat nacional a hores d’ara està sobrerepresentat.

Membres de Federalistes d’Esquerres en l’acte de presentació de Federalistes de Comissions Obreres

També han intervingut a l’acte la secretària general de la Federació de Serveis Privats de CCOO de Catalunya, Aurora Huerga, que ha llegit el manifest de Federalistes de Comissions Obreres, José Cachinero, secretari d’Acció Sindical i Política Sectorial del sindicat, i Miguel Ángel Domínguez, membre del Consell Nacional.

Han pres la paraula en l’acte Manel Garcia Biel, qui ha advocat per la defensa dels treballadors des d’un espai europeu, Antoni Luchetti, que ha posat èmfasi en la necessitat d’influir en els partits polítics perquè apostin pel federalisme, i Alfredo Clemente, que ha criticat que Catalunya estigui instal·lada a la “política ficció” en comptes de fer polítiques “d’acord amb fets reals”.

Entre els assistents a l’acte hi havia el primer secretari del PSC de Barcelona, ​​Ferran Pedret, el portaveu del Grup de Cultura Federal d’ICV, José Luis Atienza, el president de la Fundació Utopia, Francesc Castellana, i l’urbanista, Jordi Borja.

En el seu manifest, els Federalistes de Comissions Obreres plantegen com les seves principals propostes de treball:

Priorització de l’acció política davant el risc d’exclusió social: El patiment de bona part de la població té el seu origen en les retallades pressupostàries que tenen el seu origen tant l’executiu de la Generalitat com el central. Les forces que encapçalen el nostre Govern han estat capdavanteres en l’aprimament de l’estat del benestar, fins i tot fent ostentació d’aquest fet. Ha crescut molt la desigualtat a Catalunya, incrementant les bretxes socials, com la de gènere. S’està castigant especialment les persones joves i les de més de 45 anys en situació d’atur, que es troben en un fort risc d’exclusió social. Cal defugir d’aquelles hipòtesis que plantegen solucions idíl·liques a tot tipus de problemàtiques a partir d’un determinat concepte d’Estat.

Alfredo Clemente

Aplicació de criteris objectius en relació al debat nacional: No resulta senzill intentar mantenir cert rigor davant d’un tema que té molt a veure amb el sentiment o el concepte individual del que ha d’esdevenir una terra. Partint del respecte sincer pel que resulta divergent, cal rebutjar i donar arguments davant determinades expressions que són interessades en relació, per exemple, a qüestions econòmiques, casos de corrupció, inversió estrangera, qualitat de vida, etc.

Internacionalisme de classe: Els impactes del model de globalització actual han generat reaccions conservadores. En certs casos, també ha comportat el refugi exagerat i simplificador en la identitat nacional. Les organitzacions vinculades al moviment obrer hem primat tradicionalment la solidaritat entre la classe treballadora per sobre de les lleialtats patriòtiques, que en moltes ocasions han estat generades de manera artificial per mantenir l’status quo de les classes dominants o per diluir l’origen dels problemes socioeconòmics. Es poden entendre altres visions, però no es poden considerar ni fraternals, ni justes, ni solidàries.

MANIFEST PER UN ESTAT FEDERAL, JUST I SOLIDARI (per Federalistes de Comissions Obreres)

Gaby Goblet i Salva Redón

Manel Ballarín, Mireia Esteva, Joan Botella i Mar Canelo