ActualitatOpinió

Al traslladar el debat dicotòmic entre independència i no independència a l’arena democràtica s’ha produït un procés de simplificació mimètica al meu parer intolerable. En la confrontació entre aquells que afirmen sense rubor que la democràcia és llei i aquells que invoquen les urnes com la única essència democràtica, ens falta recordar que la democràcia té a veure amb lleis (efectivament), amb urnes (efectivament) i amb moltes altres coses (com la capacitat de diàleg, cert tipus de cultura cívica o determinades regles institucionals). En el marc del debat Catalunya-Espanya, reivindicar amb la vehemència que la democràcia està del nostre costat –dels uns o dels altres- només serveix per generar una víctima colateral: la pròpia democràcia.

Enfocar el referèndum, conjurar el procés” (Revista Treball, 28 de desembre de 2016)