ActualitatNotícies

Federalistes d’Esquerres organitza un acte a Altafulla per abordar les reformes que necessita Espanya i Europa per avançar en un sentit federal

(per Siscu Baiges) Sota el lema “Reformes constitucionals a Espanya i Europa”, Federalistes d’Esquerres ha celebrat un acte al museu d’Altafulla, el 2 de desembre, en el qual hi ha participat Fonxo Blanc, ex-regidor d’Altafulla i membre de FED; l’alcalde d’El Vendrell, Martí Carnicer; l’exalcalde de Tortosa i exsenador, Joan Sabaté; la graduada en Ciències Polítiques i de l’Administració Sílvia López Valentín, l’economista Francesc Trillas i la metgessa Carme Valls.

altafulla12

Francesc Trillas

Francesc Trillas, vicepresident de Federalistes d’Esquerres, va destacar que la reforma constitucional és una de les reivindicacions d’aquesta associació. “Una forma d’avançar i canviar les coses és introduir reformes constitucionals a Espanya i Europa perquè l’alternativa és la paràlisi, no fer res”, va dir Trillas. Segons ell, “a Espanya i Europa s’han fet reformes importants en les darreres dècades. Vivim millor que els nostres avis i besavis. Malauradament la crisi fa que molta gent visqui pitjor. I l’opció federalista vol superar la idea obsoleta de l’estat-nació per resoldre els grans problemes de la nostra societat. Cal optar pel diàleg, la negociació a tots els nivells per fer front a aquests problemes”.

altafulla8

Joan Sabaté

altafulla3

Sílvia López Valentín

L’exalcalde de Tortosa Joan Sabaté va recordar que a aquesta ciutat es va firmar el pacte federal de la Corona d’Aragó ja l’any 1869 que va assentar unes certes bases del federalisme modern. També va destacar que la major part dels ciutadans del món viuen en països organitzats de forma federal i que cal respectar la singularitat a l’hora que també es treballa per la justícia a nivell global. “El federalisme no és un invent per entorpir el procés cap a la independència, com diuen alguns, sinó un principi inspirador que atén a realitats diverses per aconseguir una societat millor per a tots”, va dir.

Com a exsenador, Sabaté va repassar el paper de la Cambra Alta en l’organització d’un estat federal. Per ell, Espanya s’ha descentralitzat força els darrers anys però no es pot considerar un estat federal, tot i que algunes comunitats autònomes tenen més competències que els estats federats alemanys. “Cal que les comunitats autònomes prenguin decisions que afectin el conjunt de l’Estat i la funció del Senat hauria de ser fer-ho possible”, va proposar Sabaté. Allí s’hi hauria de decidir, per exemple, el model de finançament de les comunitats o estats federats, al seu entendre. La fórmula més raonable de reforma del Senat és, segons ell, la que determini que siguin els governs autonòmics els qui hi estiguin representats.

altafulla4

Carme Valls

Sílvia López Valentín va posar-se com a exemple de la necessitat d’Europa en explicar que ha estat contractada per l’ajuntament de la seva vila gràcies a un programa finançat per la Unió Europea. També va recordar que la seva generació ha viscut una etapa de profitosos intercanvis d’estudiants europeus amb els programes ‘Comenius’, als instituts, i ‘Erasmus’, a les universitats. “En els moments de dificultat econòmica, em sembla una gran idea que la solidaritat regni entre les regions i puguem comptar amb ajuda exterior per poder reactivar de nou l’economia”, va afirmar. Per López Valentín, Europa ha de combinar solidaritat amb subsidiarietat i ha de saber adoptar polítiques d’acollida als refugiats i contra el canvi climàtic.

altafulla10

Martí Carnicer

Finalment, va remarcar que “el federalisme no és una solució conjuntural a la onada nacionalista. No és simplement per l’ordenament administratiu i territorial, sinó per la cultura i els valors que aquest model defensa. Una cultura, una forma de vida que construïm entre totes cada dia mitjançant la globalització, amb les xarxes socials, els viatges i que les noves generacions ja hem començat a viure… El federalisme és la única solució possible per a poder garantir la justícia social i la igualtat d’oportunitats per a totes i tots”.

altafulla11

Fonxo Blanc

Carme Valls, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, va insistir que ‘descentralitzar’ i ‘federalitzar’ no és el mateix. Per ella, “federalisme significa compartir, solidaritat entre les diferents comunitats” i va demanar passes cap a l’estat federal com la potenciació de la conferència de presidents d’aquestes comunitats. A més, va recordar que a Espanya ja funcionen moltes federacions en partits polítics, sindicats, o, fins i tot, clubs esportius. Va insistir en el paper que els ajuntaments han de tenir en l’actuació política i social amb criteris federals i va acabar posant com a model de funcionament federalista el de la xarxa de trasplantaments d’òrgans que funciona a Espanya.

L’alcalde d’El Vendrell, Martí Carnicer, va intervenir en la part final de la sessió i va fer una crida a no apostar per models tancats, tant políticament com econòmicament. “No pot ser que els ciutadans vegin que els polítics som incapaços de gestionar l’economia i això promogui els moviments populistes contra els quals hem de lluitar”, va dir Carnicer. Per ell, l’única solució per combinar globalització i democràcia és el federalisme. “Durant la crisi l’única il·lusió ha estat el nacionalisme, cal convertir el federalisme també en una il·lusió”, va acabar dient.

Finalment, va tancar l’acte el seu organitzador principal, Fonxo Blanc, que va agrair a tots els presents l’assistència i va anunciar la celebració d’un acte semblant al proper any.