ActualitatNotícies

(per Maite Gutiérrez) Podem Catalunya ha elaborat un document polític que guiarà els seus passos en la negociació amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per construir un nou partit d’esquerres d’àmbit català.

Amb aquest objectiu, un total de 1.500 militants de Podem, repartits en cent agrupacions locals ( cercles, segons el vocabulari podemita), han participat en un macrodebat per decidir com ha de vincular-se la formació lila al nou partit de Colau i quins principis han de defensar. Les conclusions, a què ha tingut accés La Vanguardia, destaquen que la majoria de militants “no són independentistes”, però tampoc no comparteixen el model actual d’Estat. En canvi, s’inclinen per un encaix federal de Catalunya a Espanya. “ L’aposta federal és la més avalada, encara que no hi ha un posicionament clar sobre si ha de ser simètric o asimètric,” assenyala el document.

La segona opció territorial amb més suport és la confederal i, de forma molt minoritària, apareix la independència o el federalisme ibèric (amb Portugal). També es parla del concert econòmic, malgrat que es tracta d’un model de finançament i no territorial.

El 69,3% de les bases defensen el referèndum com a via per resoldre el plet català i decidir el futur polític de Catalunya. La resta (30,7%), no contesten la pregunta.

Quant a la forma amb què Podem ha de participar al nou partit, el 51,36% donen suport a la creació d’un “espai polític” confluent, que no seria un partit únic ni tampoc una simple coalició, i en el qual Podem no es dissoldria. La segona opció en preferència (25,68%) és la coalició de partits clàssica, seguida dels que pensen que Podem ha de mantenir-se com a formació autònoma i presentar-se sol a les eleccions (10%). Un altre 7,15% prefereixen dissoldre’s en el nou partit de Colau i renunciar a les sigles, mentre que un 5,68% no es pronuncien.

El document s’enviarà a la resta de socis de les confluències – BComú, ICV i EUiA– per influir en les negociacions sobre el nou partit, que molt probablement liderarà el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech.

A finals de la setmana que ve els comuns presentaran un grup promotor de 80 persones encarregat d’elaborar les ponències que es votaran en l’assemblea fundacional del partit al març. La direcció catalana de Podem vol arribar a aquesta cita amb un posicionament clar en qüestions fonamentals, com l’encaix territorial de Catalunya o el model econòmic i social.

El document polític de Podem se sotmetrà a votació el dia 17 d’aquest mes en un nou òrgan de direcció creat pel secretari general a Catalunya, Albano Dante Fachin, anomenat consell de cent, on estan representats els membres de l’executiva i d’agrupacions locals i comarcals.

La Vanguardia, 9 de desembre de 2016