ActualitatNotíciesTertúlia

La necessitat de recuperar l’esperit de Altiero Spinelli, explicant què significa la no-Europa i defensant l’Europa social i solidària, han centrat la trobada que ha servit també d’acte de presentació del Manifest de Ventotene

(per Beatriz Silva) Cal rescatar el federalisme d’Altiero Spinelli, només una Europa federal ens permetrà fer front als grans desafiaments d’Europa com la crisi econòmica i monetària, el canvi climàtic o la crisi dels refugiats. Aquesta va ser una de les idees sobre les quals va girar la tertúlia federalista celebrada el passat dijous amb qui va ser el més estret col·laborador d’Altiero Spinelli en vida: Pier Virgili Dastoli, actual president del Consell Italià del Moviment Europeu i membre del Grup Spinelli.

dastoli11El va acompanyar Marcello Belotti, professor, llicenciat en Filologia italiana, membre de Federalistes d’Esquerres i traductor al castellà del Manifest de Ventotene. La tertúlia, celebrada a la llibreria Alibri, va servir també de presentació del Manifest que ha estat publicat recentment per primera vegada en castellà per Edicions La Lluvia coincidint amb el seu 75è aniversari.
Belotti va començar explicant com Altiero Spinelli va concebre aquest Manifest, que va establir les bases del moviment federalista i europeista que seria decisiu en la creació de la Unió Europea, mentre es trobava reclòs en un penal de l’illa de Ventotene per la dictadura de Mussolini.

dastoli4Spinelli i uns altres dos intel·lectuals italians, Ernesto Rossi i Eugenio Colorni, es van encarregar de redactar el text que van titular “Per una Europa lliure i unida”, i que va aconseguir sortir de l’illa gràcies a una altra activista, Ursula Hirschmann, que el va fer circular entre els grups de resistència antifeixista.

Marcello Belotti ha assenyalat que Spinelli volia amb aquest manifest combatre en 1943 fenòmens com el nacionalisme i la xenofòbia que assetgen avui a Europa i que ja hi eren llavors després de la guerra que assolava el continent.

dastoli6Pier Virgili Dastoli ha posat èmfasi que Spinelli volia impulsar “una Europa lliure, unida i social per preservar-la de noves guerres”. Dastoli es va mostrar crític davant el rumb actual del projecte comú europeu i va subratllar la necessitat de recuperar els valors fundacionals. Va recordar que Europa no està responent davant la crisi dels refugiats, mostrant-se incapaç d’acollir a les persones que vénen d’una manera coordinada, federal i solidària.

dastoli10Segons Dastoli, tampoc s’està responent davant la crisi econòmica i monetària defensant un dels pilars de la construcció europea que és l’Europa social. “Teníem el millor model social del món i l’estem destruint. Aquesta és una de les raons per la qual la gent està desencantada. Però els ciutadans estan començat a organitzar-se per rescatar-lo. El 25 de març milers d’europeus marxarem a Roma per dir que una altra Europa és possible “, ha assenyalat en referència a la Marxa per una Europa Federal que es realitzarà coincidint amb el 60è aniversari del Tractat de Roma.

dastoli7Pier Virgili Dastoli es va mostrar optimista respecte al futur del projecte comú europeu perquè “els joves sí que són europeistes, s’adonen que en ells conviuen diferents identitats, que no volen fronteres, que el futur és més Europa i no menys Europa”, ha assegurat. També ha posat èmfasi que cal explicar què vol dir la no-Europa que promouen els moviments nacionalistes i xenòfobs europeus liderats per personatges com Marine Le Pen, Nigel Farage o Gert Wilders.

Tots ells s’alimenten del descontentament a Europa amb el sistema i l’elit política, amb els temors a la immigració, amb anys de salaris continguts i llocs de treball perduts, amb els rescats fallits i l’emergència humanitària a la Mediterrània, han recordat Dastoli i Belotti que van fer referència també a la implicació d’Altiero Spinelli en la lluita antifranquista, raó per la qual va visitar Espanya en diverses ocasions.

A l’acte, que va reunir unes 80 persones, hi eren presents membres del consolat italià a Barcelona i de la Unió de Federalistes Europeus (UEF). El president de la UEF Espanya, Pablo Faura, va fer una intervenció recordant que Altiero Spinelli va aconseguir somiar amb una Europa unida en un moment molt més crític que l’actual, quan Europa es trobava encara en gran part sota el domini dels nazis. “El federalisme és el que intenta donar una estructura a la idea d’Spinelli de construir una Europa lliure i unida”, va afirmar.

dastoli3dastoli12dastoli9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentació del Manifest de Ventotene (el vídeo recull alguns fragments de l’acte):