ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

(Diari de Vilanova) Federalistes d’Esquerres té el seu origen al setembre del 2012, davant l’escenari polític sorgit després de la Diada i la convocatòria d’eleccions anticipades. L’associació es va presentar oficialment al Parlament Europeu el passat 28 de setembre

Federalistes d’Esquerres va realitzar un acte de presentació a Sitges, municipi on l’associació té ànim d’estar present en un futur proper. L’acte va tenir lloc el passat dissabte dia 8 de setembre a les 18:30 hores, a les instal·lacions de la Societat Recreativa El Retiro i va comptar amb la participació del Joan Botella (degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres), la Mª Luz Garcia (periodista als serveis informatius de Catalunya Ràdio i membre de la junta de Federalistes d’Esquerres) i el Rubén García Del Horno (estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració a la UPF i membre de Federalistes d’Esquerres a Sitges).

sitges2Federalistes d’Esquerres té el seu origen al setembre del 2012, quan un grup de ciutadans i ciutadanes va veure la necessitat d’obrir un espai federalista a Catalunya davant l’escenari polític sorgit després de la Diada i la convocatòria d’eleccions anticipades. Va néixer així la Crida a la Catalunya Federalista i d’Esquerres, un manifest que en pocs dies recollia més de 2.600 signatures de recolzament i que va culminar el 8 de novembre de 2012 amb un acte massiu al Teatre Goya de Barcelona.

“Els federalistes som una associació plural, amb gent de diferents partits i organitzacions, que seguim les bases de la Revolució Francesa i busquem la fraternitat entre els pobles així com rebutgem la confrontació entre Catalunya i Espanya”, declarava la Mª Luz Garcia.

sitges3Segons el Joan Botella, “el federalisme es basa en les 3R: Reconeixement de l’altre, Respecte recíproc (on la diferència no suposa un problema) i voluntat de bon Rotllo (d’entendre’s). I fins ara ha hagut una espècie d’ocultació envers deixar veure que hi ha una opció política que fomenta l’enteniment entre totes les parts, perquè no interessa; moltes formacions polítiques compten amb bases federalistes al seu programa, però el plantejament de reforma federal a Espanya
suposaria canviar la redistribució del poder i això no interessa.”

A l’acte també es va parlar de la presentació oficial de l’associació davant del Parlament Europeu, el passat 28 de setembre, on també es va donar a conèixer el documental “Federal” dirigit per l’Albert Solé, una realització que posa el federalisme sobre la taula, amb els seus punts positius i negatius des de perspectives procedents de diversos països, i que es finança a partir del crowdfunding.

A més de parlar del documental també es va presentar el llibre “¿Qué es el federalismo?” escrit per Joan Botella, Victòria Camps i Francesc Trillas, que explica de què tracta aquesta manera de fer política i que inclou els 10 manaments del federalisme.

Diari de Vilanova, 11 d’octubre de 2016