ActualitatNotícies

Federalistes d’Esquerres es va presentar a Sitges el passat 8 d’octubre amb Joan Botella, Mari Luz García i Ruben García del Horno. En l’acte, celebrat a El Retiro, es va parlar sobre per què el federalisme no genera titulars

El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, va assegurar que el federalisme no es pot considerar un sistema antic, perquè és la forma d’Estat en què viuen la majoria de persones del món que tenen sistemes democràtics, com ara els Estats Units, Canadà, el Brasil, l’Índia o Bèlgica, entre d’altres.

sitges4

Joan Botella

Durant la presentació de Federalistes a Sitges, Botella es va mostrar optimista respecte a la situació espanyola, perquè tots els partits d’esquerres: el PSOE, Podem, Esquerra Unida, tenen un programa que d’una manera o altra proposen un Estat Federal. Fins i tot Ciutadans, malgrat les seves ambigüitats, advoca per una regeneració de les institucions i que s’aclareixin les competències de cada Administració.

En aquest acte a Sitges també va participar la periodista Mari Luz García, membre de la Junta de Federalistes. A preguntes dels assistents sobre perquè el missatge federalista no sol arribar als mitjans de comunicació, va assenyalar que “el blanc i negre del Procés dóna titulars. Els directius de la majoria de mitjans atien la confrontació perquè mentre es parla d’això, no es parla de les polítiques de dretes: les retallades, la corrupció. Quanta gent ha sentit que aquesta setmana al Parlament ERC, CDC i el PP han votat junts sobre l’IRPF o el TTIP?”. A l’acte també es va exposar que els mitjans de comunicació depenen actualment de les subvencions públiques i que això condiciona també la línia editorial en un moment en què el discurs federalista no és defensat ni pel govern d’Espanya ni de Catalunya

sitges1

Joan Botella, Mari Luz García i Rubén García del Horno

“El federalisme és com el feminisme: dir les coses òbvies”, va afegir el president de Federalistes. “És com viure en un bloc de pisos. Cadascú fa el que vol a casa seva, però tothom s’ha de posar d’acord per a pintar l’escala. Doncs el federalisme és autogovern a casa, i govern compartit per a les qüestions comunes”. “El federalisme es basa en tres “R”: reconeixement mutu, respecte i bon rotllo”. I en aquest sentit, va criticar que “una part del moviment independentista és excloent. Hi ha una bona part de Catalunya que no li agrada”. Botella va fer aquesta afirmació després que Mari Luz García recordés la polèmica pel pregoner de les festes de La Mercè; una polèmica provocada, segons va denunciar, perquè un sector important del moviment independentista no tolera a qui “no és dels nostres”.

Rubén García del Horno, membre de Federalistes d’Esquerres a Sitges i estudiant de Ciències Polítiques, va fer una crida a entrar a l’associació i a crear un grup propi a la població. I en aquest sentit va animar els assistents a mirar el documental “Federal”, del cineasta i membre de Federalistes Albert Solé.

Crònica del Diari de Vilanova