ActualitatBlog (Esquerra sense fronteres)

El federalisme no és una solució conjuntural a l’onada nacionalista, no és únicament un tipus d’ordenament territorial o administratiu, sinó que és una cultura, una forma de vida que construïm entre tots i totes cada dia cada dia mitjançant la globalització, amb les xarxes socials, els viatges…. El federalisme és l’única solució possible per poder garantir la justícia social i la igualtat d’oportunitats per a totes i tots

(Intervenció de Silvia López Valentín a la presentació de Federalistes d’Esquerres al Parlament Europeu)

El que m’agradaria dir es basa, per descomptat, en les meves experiències personals i una petita reflexió sobre la situació política actual europea. Per a mi i per a la meva generació, que hem crescut amb el programa Comenius als instituts, amb el que vam tenir l’oportunitat de viure intercanvis entre estudiants de diferents països europeus. Amb el programa Erasmus, que ens oferia l’oportunitat de viure uns mesos a una ciutat europea introduint-nos a la vida universitària, i sabem que viatjar per Europa, és viatjar per casa nostra, ens desconcerta que l’augment dels sentiments nacionalismes ens obliguin a viure certes situacions quan arribem al “món adult”, al moment d’accedir al nostre primer lloc de treball, i us explico per què dic això:

Estarem d’acord en el fet que Europa, avui dia, està sent víctima de grans amenaces que són impossibles d’afrontar des d’una posició nacional. Per a poder afrontar aquests reptes que se’ns presenten, necessitem, entre altres coses, tenir una política fiscal i exterior harmonitzada. Per exemple, mentre les grans transnacionals i el capital puguin moure’s d’un país a un altre, sense cap tipus de barreres, instal·lant-se en funció de l’Estat Membre que millors condicions els hi ofereixi, els europeus i les europees mai tindrem la força suficient per a poder reclamar uns drets laborals i civils dignes i justos. Si fóssim capaços de no fer-los el joc als grans capitals, tal com els hi estem fent, permetent-los instal·lar-se a Irlanda perquè paguen pocs impostos i contractar a les persones a Grècia perquè allà els salaris són més baixos, guanyaríem com a classe social, guanyaríem com a humanitat.

A causa d’aquesta situació, les joves, sobretot les del sud d’Europa, ens veiem obligades a competir entre nosaltres, per culpa també d’aquesta tendència de polítiques ultraliberals que van començar als anys vuitanta i que encara no hem sigut capaços de parar i a haver d’establir-nos on el capital decideixi explotar-nos.

Als últims anys, a més, estem sent testimonis d’altres grans problemes que també seran impossibles d’afrontar mentre s’abordin des d’una visió nacional. Estem patint un canvi climàtic contra el qual, òbviament, serà inútil qualsevol mesura que es vulgui prendre des d’un sol país, i també estem presenciant cada dia, pels mitjans de comunicació, la gran crisi humanitària que s’està donant a les portes d’Europa a causa de la gran onada de persones refugiades que busquen un lloc digne i segur on poder viure. Amb les seves vides sembla que estiguem jugant, discutint-nos a quants et toca acollir a tu, o a mi.

Des de fa molts anys, sé que l’únic fi possible per a la Unió Europea és la unió federada dels seus actuals Estats Membres, l’únic possible per a poder seguir evolucionant i poder garantir una vida digna i justa per a totes i tots. Però l’onada de moviments nacionalistes al llarg i ample d’Europa, ens fa trontollar aquest objectiu i, a causa d’això, estem en perill de quedar-nos estancats en aquest procés d’evolució cap a lo federal.

Per finalitzar, m’agradaria remarcar que el federalisme no és una solució conjuntural a l’onada nacionalista, no és únicament un tipus d’ordenament territorial o administratiu, sinó que és una cultura, una forma de vida que construïm entre tots i totes cada dia mitjançant la globalització, amb les xarxes socials, els viatges… El federalisme és l’única solució possible per poder garantir la justícia social i la igualtat d’oportunitats per a totes i tots.