Opinió

La cimera informal a Roma el 25 de març de 2017, amb motiu del 60 aniversari del Tractat de Roma, serà l’oportunitat de fer un balanç i veure si els governs avancen en les seves promeses de major integració. Les organitzacions federalistes i pro-europees han decidit fer-se presents a Roma amb una ‘Marxa per Europa “per demanar una Europa federal (Carta de balanç del secretari general de la Union of European Federalists, UEF, Paolo Vacca, setembre de 2016)

La victòria de Brexit en el referèndum del Regne Unit ha obligat a la resta de la UE a reaccionar. En un intent per mostrar una major unitat, la cimera UE-27 a Bratislava s’ha produït una declaració amb una llarga llista d’objectius encaminats a recuperar el suport dels ciutadans. Les divisions entre els estats membres i la manca de poder a nivell de la UE pot impedir que la majoria d’aquestes intencions es converteixin en realitat.

La divisió Nord-Sud està fent difícil avançar en la unió econòmica i monetària. La bretxa entre Occident i els països d’Europa Central està fent difícil posar-se d’acord en les solucions europees a la migració i la gestió de les fronteres. La bretxa entre els països oberts a una major integració i aquells que s’oposen a acceptar fins i tot l’actual UE és cada vegada més gran. La reticència a obrir un debat sobre les institucions de la UE fa que sigui encara més difícil arribar a un gran acord que ofereixi una solució integral en la forma que hauria d’adoptar una UE més flexible, amb un nucli dur fort i un segon cercle més obert .

Seguretat i defensa són els camps en què alguns governs semblen més disposats a fer progressos: propostes per a una major integració s’han presentat a França i Alemanya, Itàlia i l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. El Parlament Europeu està treballant en un informe sobre una Unió de Defensa. La majoria de les propostes es mantenen en l’àmbit de la cooperació intergovernamental però la voluntat de progrés és positiva i els avenços en aquestes matèries poden injectar una nova dinàmica a la UE.

La cimera informal a Roma el 25 de març de 2017, amb motiu del 60 aniversari del Tractat de Roma, serà l’oportunitat de fer un balanç i veure si els governs són seriosos. Les organitzacions federalistes i organitzacions pro-europees han decidit fer-se presents allà amb una ‘Marxa per Europa” per demanar una Europa federal.

Paolo Vacca, Secretari General de la UEF

Traducció i edició de Beatriz Silva