ActualitatOpinió

A la Catalunya de Toni Albà no hi cap l’escriptor Pérez Andújar, però a la de Pérez Andújar hi cap, i fins i tot és imprescindible, la Catalunya malhumorada de Toni Albà. Aquest és el resultat que dóna el marcador al final de la contesa. D’una banda, la joia literària que va ser el pregó amb el qual Javier Pérez Andújar va obrir les festes de la Mercè. De l’altra, “la festa carlista”, amb “aire de penó antic, trabuc i fins i tot de missa” –paraules de David Cirici, al diari independentista Ara– , ripios en castellà i discurs en català del “populisme més primari” a càrrec del comediant Toni Albà, disfressat com un Joan Carles que s’ha disfressat de Felip V. A la plaça Sant Jaume, la ciutat gran, moderna, mestissa, inclusiva. Al Pla de Palau, la nació petita, antiga, homogènia, excloent. “Un torneig literari” (El País, 23 de setembre de 2016)