Notícies
“Som la comunitat de les tres” R “: reconeixement dels uns i els altres, respecte i desig de resoldre els problemes amb equitat i realisme”, va assenyalar Joan Botella. En l’acte va intervenir també Silvia López Valentí, Francesc Trillas i Carlos Jiménez Villarejo

(per Peru Erroteta) El passat dijous 22 de setembre, la sala d’actes del Museu de Gavà es va omplir de gent interessada en escoltar de Joan Botella, Francesc Trillas i Carlos Jiménez Villarejo el relat sobre què és, i què persegueix Federalistes d’Esquerres . Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, va presentar i va tancar la reunió, en la qual també es va presentar el llibre ¿Qué es el federalismo?, signat per Victòria Camps, Joan Botella i Francesc Trillas i publicat per Editorial Catarata, que aprofundeix en el concepte de federalisme i en qüestions com la plurinacionalitat, els mecanismes institucionals del federalisme, els reptes econòmics d’un sistema federal o els valors ètics del federalisme.

gava1Després de la presentació de Silvia López Valentín, membre de Federalistes d’Esquerres del Baix Llobregat, Joan Botella, president de Fed, va iniciar la seva intervenció dient que la majoria dels problemes que avui tenim depassen els límits administratius i que, en conseqüència, la seva solució passa per acords entre les parts implicades. D’acord amb aquest principi, “Federalistes d’Esquerres neix el 2012 entre gent que comparteix la sensació que ens estàvem endinsant en un cul de sac”, va afirmar Botella, com a conseqüència de les polítiques de recentralització i antisocials del govern central i l’operació independentista a Catalunya, “absolutament mancada de fonament”. “Federalisme és el que permet dinar junts”, ha apuntat plàsticament, referint-se a la ja tòpica conflictivitat que es viu a les famílies i entre els amics a Catalunya. “Som la comunitat de les tres” R “: reconeixement dels uns i els altres, respecte i desig de resoldre els problemes amb equitat i realisme”, ha remarcat Botella.

Referint-se a la sobirania, Francesc Trillas es va referir a la necessitat de mancomunar esforços per resoldre els problemes a totes les escales. Ha destacat que qüestions com el canvi climàtic, els paradisos fiscals o Internet, només es poden abordar des d’una perspectiva transnacional “i, de fet -va apuntar- els Estats, per exemple de la unió Europea, cedeixen sobirania en qüestions tan crítiques com la moneda, les fronteres o la defensa”. “No existeix el monopoli de la sobirania”, ha recalcat Trillas. Per això, ha assenyalat, estem cridats a entendre’ns, a dialogar, a agrupar-nos, a resoldre els problemes de manera conjunta i ser solidaris. Això és el que plantegem Federalistes d’Esquerres, ha manifestat Trillas, per a qui la disjuntiva en la qüestió territorial espanyola és federalisme o paràlisi.

Entrant directament en l’arena política, Carlos Jiménez Villarejo va dir que “l’independentisme a Catalunya pretén enfosquir-ho tot, intentar que la gent s’oblidi de la quantitat d’escombraries que han acumulat, des que en els anys 80 va començar a governar Pujol i, en definitiva, eludir els tribunals “. Es va preguntar Villarejo amb estranyesa com pot ser que l’actual Parlament de Catalunya no ha aprovat ni una sola llei en el temps que porta constituït. També va qualificar d’estafa les eleccions del 27 de setembre de 2015, perquè -va dir- “van tractar de presentar-les com un plebiscit quan la seva finalitat no era altra que plantejar l’alternança de govern”. “Tot això -ha indicat- amb una llei electoral, l’espanyola, que no han volgut modificar, com s’ha fet en altres territoris, perquè els interessa mantenir l’enorme desproporció existent entre el nombre de vots i el nombre d’escons”. “No pot plantejar-se una solució a la convivència entre els pobles d’Espanya, que no passi pel diàleg, per l’enteniment, per la creació d’un marc constitucional nou”, ha conclòs Villarejo.