“El nacionalisme suposa una ruptura respecte a Espanya, però també internament, en la pròpia Catalunya. El federalisme pretén evitar aquestes ruptures. Els nacionalistes saben que el federalisme és la solució majoritària de la població. El principal enemic dels nacionalistes no són altres nacionalistes sinó els federalistes “

“El centralisme és l’aliat indispensable de les retallades, però a Catalunya aquest aliat és el nacionalisme. Defensar els serveis públics, el treball de qualitat, polítiques econòmiques anticícliques va de la mà de la proposta federal”

“A Andalusia el federalisme coincideix amb el somni de mantenir la protecció i els ajuts al desenvolupament; a Catalunya i País Basc, el federalisme està lligat a la pròpia identitat cultural. Són pols compatibles, però en la simplificació del debat polític poden ser presentats de forma demagògica com contraris”

“A Espanya, l’única solució per sortir de l’embolic en què estem és una transformació institucional i constitucional en clau federal. Un país de la mida d’Espanya no es pot permetre tenir la crisi catalana oberta permanentment i sense abordar-la”

“En Federalistes hi ha gents que simpatitzen amb diferents idees polítiques. Busquem fomentar la tradició comuna, moltes vegades oculta, que emana dels valors federals. Volem insistir en els espais comuns on caben amplis acords entre les esquerres, no una única esquerra”

«La división de la izquierda explica sus derrotas». Entrevista de Francesc Arroyo a Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerres, en AHORA, 9 de setembre de 2016