ActualitatNotícies

L’intel.lectual i polític franco-alemany sobre la visita d’Angela Merkel, François Hollande i Matteo Renzi a Ventotene: «L’única via per anar endavant? Defensa comuna, mutualització del deute i inversions». “Ventotene és un lloc important, ple d’història, podrien aprofitar l’oportunitat per donar nova força a Europa. Però, em temo que seguirán fent el mateix que hem vist en els últims anys” (Entrevista de Stefano Montefiori, Corriere Della Sera, 20 d’agost de 2016. Traducció: Francesc Trillas)

Daniel Cohn-Bendit, de 71 anys, no és massa indulgent amb el trio Merkel-Hollande-Renzi, i la decisió simbòlica de celebrar la cimera al portaavions Garibaldi ancorat prop de la petita illa a la mar Tirrena: el Manifest de Ventotene escrit a l’exili per Altiero Spinelli, Ernesto Rossi i Ursula Hirschmann ha guiat el compromís polític de Cohn-Bendit en els seus vint anys d’eurodiputat ecologista.

Amb Guy Verhofstadt, Sylvie Goulard i Isabelle Durant, Daniel Cohn-Bendit en 2010 va fundar al Parlament Europeu el “Grup Spinelli”, una xarxa de personalitats de diferents orientacions polítiques que comparteixen el desig de posar els interessos d’Europa per sobre dels nacionals. Això és el que recomanava en el Manifest de Ventotene Spinelli, que en els últims anys cada vegada ha estat més poc escoltat pels líders de la UE.

Què n’espera del trio?

“Si retent homenatge a Spinelli voldran reviure la idea d’una Europa federal diré que ben fet! “, Però no ho faig. En les seves paraules, mai no hi ha cap referència al desig de donar nova força a Europa en la direcció del federalisme “.

França sempre ha estat més reticent al federalisme, un concepte en teoría més familiar per a Alemanya. Berlín ara també sembla anar més a poc a poc. La idea d’una Europa federal es pot considerar ara per ara deixada de costat?

“A la parella francoalemanya Merkel i Hollande em sembla que comparteixen per igual la responsabilitat de la falta d’un projecte federalista. Ha fet el seu camí la visió d’una Europa de les nacions, però encara crec en una Europa federal, que, per descomptat, protegeix i respecta les diferents identitats que representen la seva riquesa. L’única manera d’avançar és la mutualització del deute, una reactivació de la inversió, una defensa comuna. Un major intercanvi de sobirania, per arribar a una sobirania europea”.

De defensa comuna se’n discutirà a la cimera de demà, però aquí ve de nou el problema de la Gran Bretanya, ja que França hi està vinculada per un important acord bilateral de cooperació militar.

“És el problema d’una visió en la qual tots els estats han seguit pensant primer en els seus interessos.”

En quina mesura afectarà el Brexit?

“Alemanya sembla disposada a concedir temps a la Gran Bretanya, potser massa. Londres voldria estar “una mica” embarassada “, però cal entendre que no es pot. Ha optat per sortir d’Europa, ara anem endavant “.

Quines serien les àrees d’acord entre Alemanya, França i Itàlia?

“Caldria buscar un compromís sobre Síria, i un gran projecte d’inversió europea. No obstant això, si tothom s’adhereix a la seva posició tindrem els acords mínims habituals que no signifiquen res”.

Es parla molt de l’opinió pública euroescèptica. Però existeixen forces preparades per donar suport a un nou projecte europeu?

“Hi ha un potencial federalista. A França, per exemple, el ministre Macron és molt actiu en el sentit pro-europeu, a Alemanya hi ha forces, podrien ser mobilitzats si els líders en fossin capaços “.

La visió federalista és irrenunciable?

“No dic que una Europa federal pugui ser construïda en dos anys. Però és un moviment inevitable cap a una sobirania europea, i per tant cap a una Europa federal. Aquest segueix sent l’horitzó. Sempre i quan es vulgui tenir un paper en la gestió de la globalització “.