ActualitatNotícies

Una legislatura curta en la qual s’obren grans possibilitats de reforma. Així veuen l’escenari polític després de les eleccions del 26J Oriol Bartomeus i Joan Rodríguez Teruel, professors de Ciència Política de la UAB i de la UV, respectivament. Els dos han estat protagonistes d’un col·loqui organitzat per Federalistes d’Esquerres al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el passat dissabte 2 de juliol que ha estat moderat per la periodista de La Vanguardia, Maite Gutiérrez.

Coloquio2“Hi ha moltes possibilitats que en aquesta legislatura s’obrin els grans temes al voltant de les reformes polítiques ja que totes les forces són conscients que unes terceres eleccions afavoririen al PP. El més probable és que optin per posar-li condicions importants per pactar “, ha assegurat Joan Rodríguez Teruel que veu més possible avui que fa unes setmanes la reforma federal. “És important saber la posició de cada un a la reforma. El grau de consens que s’aconsegueixi determinarà que sigui reeixida “, ha reflexionat.

Coloquio3Oriol Bartomeus ha augurat durant el col·loqui que aquesta legislatura no només serà la de la reforma constitucional sinó que serà curta, de dos anys. Segons la seva opinió és important definir quina reforma es vol perquè n’hi ha moltes de possibles i no totes compleixen les expectatives que s’han creat al voltant d’aquesta qüestió. “Els nacionalistes catalans hauran de decidir si participen d’aquest procés o s’esborren. Si no participen, el representant català a la reforma serà Ciutadans “, ha destacat.

Els dos politòlegs han analitzat en profunditat els resultats i el fet que les enquestes no hagin estat capaces de predir el que finalment va succeir. En aquest sentit, s’ha plantejat en el col·loqui que el que realment va fallar va ser la interpretació i la projecció que es va fer dels resultats de les enquestes més que els resultats mateixos. “Les enquestes ja deien que el votant d’IU no estava gens convençut de votar la coalició amb Podem. Això explica la baixada de vots dels dos partits respecte al que havien sumat el 20D. De vegades demanem massa a les enquestes però aquestes no poden predir el futur, sobretot en escenaris volàtils com l’actual”, ha assenyalat Oriol Bartomeus.

Coloquio4Maite Gutiérrez va plantejar la pregunta de si aquestes eleccions han donat pas a un nou cicle polític, una cosa en el que van coincidir els dos ponents.

Rodríguez Teruel va afirmar que tant PP com PSOE han demostrat una certa capacitat de recuperació i que aquestes eleccions van deixar en evidència que la nova política té també debilitats. Segons Oriol Bartomeus, no es pot passar de tot a res. “Dir que el bipartidisme ha mort no vol dir que el PP i el PSOE desapareixeran. Vol dir que entre els dos tenen el 50% dels vots i que l’altre 50% el tenen els altres, que ja no hi ha partits grans i petits sinó partits mitjanament grans i mitjanament petits. El conjunt del sistema ha entrat en una lògica diferent de la que teníem des de l’any ’82 “, ha afirmat.

Joan Rodríguez Teruel ha reflexionat també en la novetat que significa que darrere Podem hi hagi al voltant de 20 partits i creu que això serà difícil de gestionar des de l’oposició, sobretot si s’obren canvis importants com la reforma de la Constitució.