ActualitatNotes de premsaNotícies

Els estats-nació són molt grans per gestionar les petites coses i molt petits per donar resposta als grans desafiaments. Aquesta és una de les qüestions que va plantejar el periodista Xavier Vidal-Folch al debat amb el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Subirats, amb ocasió de la publicació de Què és el federalisme?

IMG_1680L’acte, celebrat a la llibreria La Central de Mallorca a Barcelona el passat 15 de juny, va comptar també amb la presència dels seus tres autors: Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Fédéralistes d’Esquerres, Victòria Camps, catedràtica emèrita d’Ètica de la UAB i vicepresidenta de Fed, i Francesc Trillas, professor d’Economia Aplicada de la UAB i membre de la junta directiva.

IMG_1664Xavier Vidal-Folch va aprofundir en la seva intervenció en el sistema de presa de decisions del Banc Central Europeu i va posat èmfasi que un sistema federal “tendeix a la igualtat perquè tots tenen pes en la presa de decisions”. També va recordar que construir un Estat federal és un procés complex i de vegades llarg, com va ser el cas dels EUA, i que Espanya ja ha avançat força en aquest camí.

IMG_1653Joan Subirats va destacar que una de les deficiències del model autonòmic espanyol respecte a un federal és que “s’ha construït de dalt a baix i des del centre a la perifèria, just el contrari del que hauria de ser” i ha posat èmfasi que no es pot confondre la igualtat amb l’homogeneïtat en un procés d’aquest tipus. Subirats, referint-se a la situació a Catalunya, va defensar que hi hagi un reconeixement de Catalunya com un demos.

Victòria Camps, que va ser la primera dels autors a intervenir, va assenyalar que la clau està en acordar “que reconeixement de les diferències és acceptable per totes les parts” i va plantejar una pregunta: ¿reconèixer més nacions no és una manera d’encoratjar el naixement d’estats-nació que és el contrari a la construcció federal que busca acabar amb les fronteres?

IMG_1626Francesc Trillas va recordar que la majoria de la gent que viu en democràcia ho fa en federacions- “no som uns frikis per plantejar això”, señaló- i va plantejar que “votar per una opció federal seria el que deixaria menys gent descontenta a Catalunya i Espanya “. Trillas va assenyalar que la majoria de les persones no té una identitat única i que per això cal buscar fórmules que responguin a aquesta realitat més que obligar-los a decidir entre una d’elles.

IMG_1691Joan Botella ha assenyalat que un dels problemes de l’actual situació política és que en els últims anys, en comptes d’avançar en una major federalització d’Espanya, hi ha hagut un intent de recentralització per part del govern del Partit Popular (PP) que ha tensionat les coses. “No obstant això, els estudis d’opinió pública demostren que la ciutadania està molt més oberta a buscar solucions de tipus intermedi, com el federalisme, que els nostres propis governants”.

“Hem de lluitar perquè li federalisme es faci realitat”, va conclure Victòria Camps.