ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

“El federalisme té dos pisos, un té a veure amb les institucions però per sobre això hi ha un univers de valors que és el que aquest llibre busca especialment difondre: reconèixer que som diferents, que hem de mirar aquestes diferències amb respecte i mostrar la voluntat de conviure amb les nostres diferències “.

VNG2Aquestes és una de les qüestions que va plantejar Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, en la presentació del llibre ¿Qué es el federalismo? a Vilanova i la Geltrú. A l’acte, celebrat a Llorens Llibres el passat 7 de juny, van assistir-hi unes 60 persones, i va ser presentat per Gisela Vargas del Grup de Federalistes d’Esquerres de Vilanova i la Geltrú.

Botella, que és coautor del llibre al costat de Victòria Camps i Francesc Trillas, va intentar explicar per a què serveix el federalisme en poques paraules: “Poder sopar junts encara que pensem diferent”. I va posar com a prova d’aquest esperit el mateix llibre que va ser escrit “per tres professors que es van posar d’acord sense tirar-se del monyo”.

VNG3El president de Federalistes d’Esquerres va vincular el federalisme amb els tres conceptes de la revolució francesa: llibertat, igualtat i fraternitat. “Cada un d’aquests conceptes s’ha traduït en regles. De la idea de llibertat
va sorgir l’Estat de Dret, la divisió de poders. De la igualtat, l’obligació de posar en marxa polítiques socials i generar Estats de Benestar que persegueixin la igualtat d’oportunitats. I la fraternitat a l’obligació de conviure de manera raonable “, ha assenyalat.

Gisela Vargas, per la seva banda, va destacar que “el federalisme no és la tercera via sinó la primera via per a la majoria de persones que viuen en democràcia al món”. Vargas va afegir que “el federalisme ha de ser també la primera via per la situació de confrontació que protagonitzen actualment els governs de Catalunya i Espanya”.

Canal Blau:

Es presenta a Vilanova “Qué es el federalismo”