ActualitatNotícies

Cap a una EUROPA FEDERAL, per contrarestar el POPULISME i la desintegració. Declaració de la UEF davant el Brexit

VotacioRegneUnit

La Unió de Federalistes Europeus lamenta el resultat del referèndum celebrat el 23 de juny de 2016 a Regne Unit. Populistes i nacionalistes han aconseguit convèncer la majoria dels ciutadans britànics. Al Regne Unit, com en molts altres països d’Europa, la Unió Europea no aconsegueix guanyar els cors i les ments dels ciutadans de la UE amb solucions clares als seus problemes i un projecte clar i convincent per a un millor futur per a Europa.

Els ciutadans de la UE i la resta del món estan esperant a veure si la Unió Europea es pot mantenir unida o si està començant la seva desintegració. El vot britànic ja està sent ben rebut pels populistes i nacionalistes a tot Europa i té el potencial de desencadenar les forces de desintegració que podrien posar en perill les regions limítrofes de tota la construcció europea i de la pau, l’estabilitat i la prosperitat que es genera a Europa. La reacció a la votació britànica no pot ser “com de costum”. Es necessita una forta reacció política per convèncer els ciutadans de la UE que els seus governs estan compromesos amb la unitat europea i que la Unió Europea pot oferir solucions als seus problemes.

Les negociacions per Brexit han d’iniciar i ser completades tan aviat com sigui possible, abans de les properes eleccions europees. L’adhesió a la UE vol dir drets, però també responsabilitats. És fonamental que qualsevol acord amb el Regne Unit reflecteixi adequadament l’elecció del Regne Unit per sortir de la Unió Europea i tot el que aquesta representa.

Alhora, els altres Estats membres han de romandre junts i demostrar visiblement el seu compromís amb la integració europea. declaracions solemnes o gestos simbòlics no seran suficients. Una iniciativa integral per rellançar la integració política més profunda és urgent. Un paquet de reformes que no requereixen canvis en els tractats de la UE pot implementar-se ràpidament. Un full de ruta clar per aconseguir avenços concrets en els principals desafiaments que afronta Europa – Zona Euro, els refugiats, la seguretat interna i externa – es requereix amb urgència per lliurar resultats i recuperar la confiança dels ciutadans de la UE. Els Estats membres que es van comprometre a la integració política més profunda haurien de deixar-ho clar, i proposar un ampli debat sobre el futur d’Europa com a projecte polític. França i Alemanya tenen una responsabilitat particular referent a això. El Parlament Europeu hauria de ser l’actor clau en aquest procés i ha de fer les seves propostes tan aviat com sigui possible. Un full de ruta d’aquest tipus també hauria d’incloure canvis en els tractats de la UE quan sigui necessari. Per tant el terreny per a una Convenció Europea ha d’estar preparat.

Els Federalistes europeus recorden l’objectiu d’una Europa federal com l’única manera de preservar els èxits europeus i garantir un futur d’unitat, l’estabilitat i la prosperitat per al continent.

 

Accés al text original