ActualitatFederalistes als mitjansNotícies

BARCELONA, 17 Abr. (EUROPA PRESS) – El cineasta Albert Solé ha començat el rodatge del documental ‘Federal’, on busca explicar la “idea complexa” del federalisme com a solució a l’encaix català, però també com a mecanisme per millorar la coordinació entre Estats a la UE.

En declaracions a Europa Press, ha explicat que els federalistes es troben “comprimits entre dues veritats absolutes airejades constantment”, la de partidaris de la independència, i la de detractors que no volen canviar l’estructura territorial de l’Estat.

Solé va guanyar el 2009 un Goya al millor documental per ‘Bucarest, la memòria perduda’, sobre les seves arrels i la història del seu pare, el ponent de la Constitució Jordi Solé Tura, que es va veure obligat a exiliar-se abans de ser una figura clau de la Transició Espanyola.

Amb aquest nou projecte vol presentar el federalisme com el millor sistema de governança per a societats culturalment complexes, i per afrontar “els nacionalismes dominants de relat unívoc” que s’estan imposant, segons la seva opinió, en el debat sobiranista.

Amb un pressupost “simbòlic” de 100.000 euros, aspira a cobrir 60.000 euros a través d’una campanya de ‘crowdfundig –porten 28.000 recaptats–, i 40.000 a través d’altres formes de mecenatge.

La idea del documental és compartida al costat de l’associació Federalistes d’Esquerres, i Solé ja s’ha llençat “a la piscina” amb les primeres entrevistes, malgrat que encara queda marge per arribar al finançament buscat.

Alguns dels escenaris del documental seran Roma, el Canadà i Grècia, i alguns dels protagonistes, l’exeurodiputat i un dels líders del Maig del 68, Daniel Cohn-Bendit; el secretari general de la Unió d’Europeus Federalistes, Paolo Vacca, i l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

Per a Solé és “claríssim” que el projecte sorgeix per replicar els diversos documentals que han sorgit fa poc sobre el sobiranisme, i assegura que en el seu apareixeran també veus crítiques amb la idea federal, no només partidaris.

CRISIS DE REFUGIATS

Solé se n’anirà els pròxims dies a rodar en zones en les quals s’està vivint la crisi dels refugiats, ja que considera que és la millor manera d’evidenciar la necessitat d’un federalisme europeu, un altre dels temes que aborda el documental.

Europa no està responent a aquestes crisis perquè “cada Estat fa la seva guerra pel seu compte”, i això també quedarà reflectit al treball, del qual espera tenir tot el material rodat per abans de l’estiu.

Solé, que ha tancat la llista del PSC a Barcelona a les municipals de 2015, explica que també serà protagonista Santa Coloma de Gramenet, una ciutat que, malgrat ser de renda baixa, ha pogut prosperar i superar problemes gràcies a “un xarxa federal de solidaritats”, entre les quals hi ha l’europea.

Al Dia