ActualitatNotes de premsaNotícies

La llibreria La Gralla de Granollers va acollir el passat 3 de març la presentació del monogràfic “83 gràfics per entendre la crisi i els seus efectes” de la revista Alternativas Económicas. L’acte, organitzat pel grup de Federalistes d’Esquerres de Granollers, va consistir en una conferència del director d’Alternativas Económicas i membre de Fed, Andreu Missé, sobre “L’Europa de l’euro, l’alternativa federal”.

L’acte va ser presentat per Emili Ferrer, membre d’Economistes Davant la Crisi, que va destacar que la construcció de la Unió Europea va néixer per l’impuls de crear una Europa federal i que, malgrat que el procés ha tingut pujades i baixades, aquesta no s’ha detingut com mostra el naixement de l’euro.

Andreu Missé va destacar que malgrat que aquests dies prevalen els missatges negatius respecte a Europa per la mala gestió de la crisi dels refugiats, la Unió Europea ha portat el major període de pau que ha viscut el continent.

Misse2“Quan parlem de federalisme a Espanya hem de tenir en compte que la Constitució espanyola va crear l’Estat de les Autonomies la qual cosa va obrir una porta a la descentralització de la despesa. En molts aspectes aquesta descentralització té elements d’estat federal però aquest debat ens va agafar en un moment en què la construcció europea feia moltíssims avenços en la construcció d’un estat federal europeu, en el qual els estats han anat cedint sobirania progressivament”, va assenyalar Missé.

Segons Missé, tot el debat que tenim a Espanya no el podem aïllar del debat europeu ja que “el que hem de discutir amb la resta d’Espanya cada vegada és menys i menys important. Hem cedit la moneda, que és l’aspecte més important que pot tenir un estat, a través de la qual es regulen moltes coses com el comerç i els crèdits. Hem cedit el control dels bancs, perquè aquesta crisi malgrat que ha estat mal arreglada, una de les coses bones que ha fet és cedir més poders a Europa. Es diu que tot va molt lent però EUA va trigar 200 anys a construir l’Estat Federal. Avui Europa és més federal que al 2008: el 80% de la legislació espanyola està condicionada per la legislació a Europa”, va subratllar.