ActualitatNotes de premsaNotícies

Carme Valls, vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, va parlar de “La situació política a Catalunya. La proposta federal”, en un sopar/debat amb 40 persones organitzat a Castelldefels, el divendres 29 de gener. Va començar recordant que ‘federalisme’ ve de la paraula ‘fedus’, que significa pacte i que el 50% de la població mundial viu en estats de tipus federal

“L’organització federal comporta que a tots els nivells hi hagi un govern compartit. Espanya s’ha descentralitzat molt però encara no s’ha acabat de fer governs compartits. Per exemple, el Senat hauria de representar la diversitat de llengües i concepcions de les diferents autonomies, no estar pendents de si el PP hi té majoria o no. Hi ha problemes comuns com, per exemple, l’Ebre que afecta vàries autonomies i que s’han de resoldre amb el diàleg entre els representants de les diferents comunitats”, va dir Carme Valls.Castelldefels3 Segons ella, “a tots els estats federals hi ha conflictes d’interessos però hi ha un principi que és el de la solidaritat inter-territorial. Hem d’aconseguir que l’ajut de les parts econòmiques més riques no sigui motiu de reaccions egoïstes d’uns i altres”

Va insistir en la necessitat de promoure la cultura federal: “Tenim moltes identitats. Les dones, més. Hi ha diverses maneres de relacionar-nos. Les fronteres ens han anat malament. Ens han separat. No ens han ajudat a resoldre problemes, com el medi ambient o els genocidis. Aquests problemes s’han de resoldre a nivell mundial a través d’estats federals”. Per ella, “els nacionalismes pequen de totalitaris perquè pensen que les persones i els pobles són idèntics” i va citar Hanna Arendt, que ja recordava que les persones són plurals, diverses, i que els totalitarismes les volien iguals.

Castelldefels2La vicepresidenta de FdE va assenyalar que “la cultura federal es basa en l’empatia, en sentir el patiment de l’altre. No podem pensar que les coses només ens passen a nosaltres. No podem desentendre’ns del que li passa a un senyor de Valladolid. No té sentit dir que s’és federal europeu però no a Espanya. Hem de ser federals tot el dia, no una estona”. A més, va dir que “el federalisme es basa en la confiança, no en l’odi. L’odi no porta enlloc. Per passar un riu és bo donar-se la mà. I també es basa en dir el màxim de veritat que podem. Dient mitges veritats o mentides per obtenir els teus objectius no aconseguirem res de bo”. “Durant dos anys van mentir diens que ‘Espanya ens roba’. Ara diuen que no ho han dit mai, però molta gent s’ho ha cregut”, va explicar.

A les mentides, Carme Valls va afegir la denúncia l’ús fals de paraules i conceptes. Per exemple, la sobirania. “La sobirania ve de Déu, dels Reis. Es refereix a persones superiors a les altres. No hi ha estat sobirans. Tots els estats són compartits”, va dir. O parlar del “dret a decidir” quan es vol parlar de “dret a la independència”. O associar “democràcia” a aquest “dret a decidir”, quan l’hem exercit moltes vegades des de que va acabar la dictadura.

Carme Valls va acabar la intervenció que va donar lloc al debat lamentant que els mitjans públics de comunicació de la Generalitat no convidin quasi mai representants del federalisme i va demanar ajut per fer pedagogia perquè “la gent que encara creu que la independència és la millor manera d’organitzar-se s’adoni que l’han enredat i que és molt millor el federalisme”.