ActualitatNotícies

El sistema de Schengen, juntament amb l’euro i el mercat únic, són els èxits més avançats i visibles de la integració europea. Són els elements clau del projecte polític de la unificació, que han garantit per als ciutadans d’Europa una pau i prosperitat sense precedents.

La immigració i la seguretat són desafiaments obligats a romandre a llarg termini. Si els governs nacionals opten per respondre mitjançant el restabliment dels controls de les seves fronteres i la construcció de tanques -en un intent egoista d’evitar que els afectin els problemes al pati del darrere dels seus veïns -no es resoldrà ni el problema de la migració ni tampoc millorarà la seva seguretat.

Aquestes mesures l’únic que aconsegueixen és desviar recursos de mesures europees més eficaces. Sobretot, suposaran un cop mortal al convenciment per part dels ciutadans europeus que Europa significa un projecte d’integració, llibertat i solidaritat. Si el projecte europeu retrocedeix, l’economia europea es ressentirà, la influència europea en el món disminuirà encara més i la democràcia es debilitarà en molts països. L’amenaça de la marxa enrere a un terrible passat de divisions i guerres fratricides a Europa ens perseguirà un cop més.ShengenUEF

Per fer front a les emergències de refugiats i a la seguretat, es fa obligatòria una estratègia europea i solucions europees supranacionals, amb ple respecte dels valors i els assoliments europeus. En aquest moment, això vol dir que:

  • el Parlament Europeu i el Consell han d’adoptar ràpidament les propostes de la Comissió Europea per reforçar el sistema de Schengen i l’establiment d’una frontera europea i de la Guàrdia Costanera, com un pas intermedi per a un sistema completament europeu de gestió de les fronteres comunes de la Unió Europea;
  • el Consell Europeu hauria de demanar a la Comissió Europea el desenvolupament d’un pla i un full de ruta per a l’enfortiment de la policia europea i la cooperació en intel·ligència per avançar cap al desenvolupament d’una policia europea eficaç i forces d’intel·ligència comunes, per fer front a la delinqüència transfronterera i a les amenaces a la seguretat;
  • la Comissió Europea ha de fer urgentment propostes per a la implementació de polítiques sostenibles de migració i asil europeus, incloent un sistema d’asil europeu únic equilibrat i equitatiu, amb una autoritat europea d’asil, els mecanismes per compartir el nombre i el cost de les arribades entre els estats membres i les rutes legals per a immigrants econòmics.

Atès que aquestes mesures tenen impacte en la sobirania nacional, la seva realització només és concebible dins d’un pla per rellançar la unió política europea, d’acord amb un calendari clar i definit.

Enfrontats als reptes del futur de l’euro i el futur de Schengen, el Consell Europeu s’ha d’oposar a qualsevol proposta que signifiqui suspendre o debilitar els èxits europeus i abordar el rellançament de la unitat política europea tan aviat com sigui possible.

Accedir a la versió original en anglès