ActualitatEspai Federalista

 

L’estructura administrativa d’aquest país està obsoleta, necessita una reforma en profunditat; l’encaix amb la Unió Europea i la relació entre els diferents pobles d’Espanya fa imprescindible que s’abordi sense més dilació una reforma constitucional que a més hauria de servir per garantir millor els drets dels ciutadans. Sense una reforma de la constitució en profunditat és inútil plantejar qualsevol referèndum, plebiscit  o com vulgueu dir-li que garanteixi la seva validesa

Encara no fa una setmana de les eleccions generals, les quals ens varen donar un futur parlament sense majories estables, els partits de l’esquerra ja s’estan enrocant sobre el dret a decidir. Aquí a Catalunya fa anys que ens hem situat en aquest carreró sense sortida; no n’aprenen.

Podemos, per una qüestió purament tàctica ara diu que aquesta és la seva línia vermella; el PSOE que la unitat d’Espanya no es qüestiona. En aquestes primeres declaracions, els uns i els altres són incapaços d’abordar el que realment importa als ciutadans i transmetre un missatge esperançador per aquesta legislatura, la legislatura del canvi.

L’estructura administrativa d’aquest país està obsoleta, necessita una reforma en profunditat; l’encaix amb la Unió Europea i la relació entre els diferents pobles d’Espanya fa imprescindible que s’abordi sense més dilació una reforma constitucional que a més hauria de servir per garantir millor els drets dels ciutadans.

Sense una reforma de la constitució en profunditat és inútil plantejar qualsevol referèndum, plebiscit  o com vulgueu dir-li que garanteixi la seva validesa.

Aquest és el primer acord que s’hauria d’arribar. Podemos ha dit que oferirien a Catalunya una solució que ens faria sentir-nos còmodes dins de l’estructura d’Espanya i que no volen que marxem, l’Ada Colau no s’ha definit com a independentista. El PSOE, amb la seva declaració de Granada planteja una reforma de l’Estat de caire federal. El federalisme pot aportar la solució a aquest entrellat; és a més l’opció que segons totes les enquestes gaudiria de les més àmplies majories. Els dos partits plantegen tirar enrere les mesures més antisocials del PP, com la reforma laboral; tots dos diuen que volen ser garants dels drets bàsics dels ciutadans. Senyors, ara no hi ha eleccions a la vista, les majories ja estan definides, pensin en els  ciutadans, actuïn amb generositat, no hi ha cap pacte possible sense grans dosis de generositat, pragmatisme i lleialtat.

Senyors de Podemos, entenguin que el seu enemic no és el PSOE, no posin línies vermelles;  senyors del PSOE, la Unitat d’Espanya no és “El problema”.

Els problemes són molts, molt més diversos i profunds, no simplifiquin si us plau, i sobretot no defraudin als electors que hem votat als partits que representen a l’esquerra social. Tinguin present que les esquerres dividides tan sols hem sigut capaços de fer perdre la majoria absoluta al Partit Popular, ni tan sols tenim els diputats suficients per formar un govern, necessitem altres aliats i no els aconseguirem si no som capaços d’actuar amb aquest tres principis que deia: generositat, pragmatisme i lleialtat .

Em dirigeixo en especial a aquets dos partits com a principals responsables de tirar endavant una reforma d’aquesta envergadura, però no excloc a cap altre partit, agrupació, moviment que vulgui sumar-s´hi a una renovació tan profunda. Federalistes d’Esquerres fa temps que estem treballant en aquest sentit.

Tornant a Catalunya, la Cup continua també enrocada en si mateixa, avui tampoc han sigut capaços de decidir-se, ara diuen que l’any que ve, bé dons continuem en el Mas si Mas no, aquesta és la gran política que sens planteja i el més greu és que aquí s’han vetat tots els intents de tirar endavant polítiques de caire més social tot en nom de la creació d’un país imaginari que per lo vist ni els que ho defensen són capaços de forjar majories parlamentaries que defensin el seu projecte. Poder seria l’hora de canviar de rumb i forjar altres majories amb l’objectiu de tirar endavant aquestes polítiques basades en l’eix social, i aquí també En Comú Podem i el PSC han d’assumir la seva resposabiliat.

Article publicat pel Blog de Federalistes d’Esquerres a Eix Diari

Vilanova i la Geltrú, 27 de desembre de 2015.

Membres de Federalistes d’Esquerres de Vilanova i la Geltrú