ActualitatNotes de premsaNotícies

L’anomenat ‘procés’ representa una proposta de solució unilateral al problema polític que s’ha plantejat a Catalunya. El federalisme, en canvi, és una solució compartida a la qual solament es pot arribar mitjançant el pacte i la negociació entre totes les parts

Aquesta va ser una de les idees que es van discutir el passat 2 de desembre a l’acte ‘Federalisme per una Catalunya sense fronteres’ organitzat per Federalistes d’Esquerres a Manresa.

Manresa1En l’acte van intervenir-hi Joan Botella, degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Fed, i Anna Estany, catedràtica de Filosofia de la Ciència de la UAB i membre de la junta de Fed.

Estany  va abordar una sèrie de qüestions entorn del federalisme com la necessitat de buscar les bases racionals i emocionals de l’opció federal i va plantejar que el federalisme és la millor forma de gestionar la diversitat de forma democràtica. “L’equitat entre els territoris que formen part de la federació es concreta a partir dels valors de fraternitat i solidaritat, la qual cosa no significa homogeneïtat”, va assenyalar.

Manresa3Joan Botella va fer, per la seva banda, una anàlisi de la situació actual, incidint en les dificultats i incerteses en les quals Catalunya es veu immersa en aquests moments. “A Espanya hi ha una voluntat de reestructuració de l’Estat i també aliats per trobar una solució. Els partidaris d’una solució d’aquest tipus som majoria a Catalunya i també a Espanya”, va assegurar. Botella va centrar part de la seva intervenció a caracteritzar el federalisme des de la perspectiva política i institucional i va explicar com funcionen les relacions entre els diferents territoris federats en aquest model i com afecten a sectors concrets com la cultura, la sanitat i l’educació. “El federalisme no és solament un ideal, és una solució pràctica a governances complexes”, va concloure.