ActualitatFederalistes als mitjansNotes de premsaNotícies

L’acte ha volgut reafirmar l’aposta federal després de l’escenari que han deixat les darreres eleccions autonòmiques

Federalistes d’Esquerres ha defensat l’opció federal després de les eleccions del 27-S. Ho ha fet en un acte a Vilanova i la Geltrú en el qual han intervingut Raimon Obiols, exdiputat socialista al Parlament Europeu, Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània i vicedegà de la Facultat de Geografia i Història de la UB, i Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia de la UAB i vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres.

L’acte ha estat presentat per Siscu Baiges, periodista i membre de Fed, i hi ha pres la paraula també Jaume Casanovas, ex-alcalde de Vilanova.

VNG2Raimon Obiols ha assenyalat que cal distingir entre el procés i el “prusés”, “entre l’estat d’ànim de centenars de milers de homes i dones de Catalunya que s’han manifestat i el “prusés” o la instrumentalització política que s’hi ha superposat. El “prusés” son els intents d’utilització de la situació per part d’uns i dels altres, una protagonitzada a Espanya pel Partit Popular de manera conscient i deliberada. A Catalunya hi ha hagut dues estratègies d’instrumentalització del procés. Una ha estat de supervivència per part de CDC”, ha dit.

“Això condiciona les perspectives i condicions dels que hem protagonitzat des de sempre una sortida d’índole federal en la problemàtica de modernització definitiva de l’Estat Espanyol”, ha subratllat. “Un missatge federal és menys frontal i competitiu, menys demagògic dels que apel·len a les emocions i que diuen “ja en tinc prou”. No existeix el botó màgic de la independència. La independència només és possible a través de dues vies: la dramàtica revolucionària de gravíssimes conseqüències o la via de la negociació, però hem vist que la majoria independentista no arriba al 50%. Crec que el camí és tractar de reconduir la situació i evitar els dos greus problemes que amenacen la situació a Catalunya: la fragmentació i el frontisme per raons etnolingüístiques i identitàries. Crec que la solució passa pel federalisme, un federalisme que no passi per subsumir el fet català”, ha assenyalat Obiols en la seva intervenció.

VNG3Andreu Mayayo ha advocat per recuperar la política, “les argumentacions i a part d’apel·lar als sentiments, apel·lar a les raons”. “Si hi ha hagut algun eclipsi en els últims anys ha estat el de la política: l’eclipsi volgut per molta gent que diu que ara no hi ha ni dretes ni esquerres i ara no hi ha qüestions socials”, ha dit.

“Tots sabem que allò que afecta fonamentalment a les nostres vides, no ho decidim al Parlament de Catalunya ni al Congrés dels Diputats de Madrid. El manteniment o no d’un estat del benestar l’hauríem de lluitar i assolir en els marcs europeus. Si el preu que hem de pagar per la independència és l’exclusió de la UE, jo no el pago aquest preu. Pot ser Catalunya independent? Es clar, si implosiona la UE pot haver-hi el refugi de l’Estat Nació i la mama pàtria. Però no estem disposats a pagar aquest preu”, ha afegit.

“Nosaltres hem decidit compartir sobirania amb tota la gent de la UE. Si hem decidit això hem de saber que hem de seguir unes regles del joc de com compartim la sobirania. Per tirar endavant hem de partir de tres premisses bàsiques: amplies majories a la societat catalana, acords amb l’Estat i complicitats amb la UE. Sense això no hi ha projecte polític. Fora d’això és la barbàrie”, ha recalcat.

Respecte a les eleccions del 27-S, Mayayo ha dit que, “els resultats mostren una Catalunya frontista amb greus carències democràtiques. La meva interpretació és que s’ha acabat el catalanisme. Només hi ha espai si ets independentista”.

VNG4Victòria Camps ha defensat que el federalisme és l’opció de futur. “Federalisme vol dir governar conjuntament, reconeixent les diferències i una de les coses que ens hem de plantejar es quines diferències s’han de mantenir i quines no. Les diferències i les desigualtats són dues coses diferents. Les desigualtats es corregeixen amb discriminacions positives, intentant que aquells que estan pitjor, visquin millor. Les diferències són una altra cosa. Hi ha diferències que es reconeixen i que no es veuen com un impediment per voler tenir un projecte comú”, ha dit.

“Per arribar a una entesa hem de modificar el sistema de finançament, on tenim moltes asimetries, per exemple en el País Basc. No hi ha cap argument ètic per mantenir aquesta diferència. Els drets històrics no són cap argument ètic, és una desigualtat”, ha proposat.

Jaume Casanovas ha destacat que amb els resultats del 27-S és difícil treure endavant un projecte independentista i que cal refer el discurs polític reconduint-ho per la via federal.

Article a Eix Diari: La solució: federalisme

L’acte a Canal Blau: http://www.canalblau.cat/federalistes-desquerra-defensa-a-vilanova-lopcio-federal-despres-del-27s/

CanalBlau