ActualitatOpinió

El plebiscit està adulterat per un sistema electoral en el qual no tots els vots valen igual. Negar-ho és un acte de prevaricació política

Tots han comès errors. El Govern del PP s’ha escudat en la llei com a arma d’acció política. El Govern de la Generalitat ha recorregut a l’astúcia com tota estratègia. Dèficit de diàleg a Madrid i fugida cap endavant a Barcelona. Les eleccions del 27-S, primer anunciades i després anticipades, han sumit la ciutadania en una llarga i estèril precampanya. Una campanya de quinze dies no podrà corregir ara aquesta deriva. Una dada rellevant: la campanya s’ha obert l’Onze de Setembre, la festa de la unitat catalana, amb l’estelada -bandera de part- desplaçant la senyera, la bandera de tots.

El president ha decretat de facto el caràcter plebis­citari d’aquestes eleccions. L’oxímoron -eleccions remet a pluralitat política i plebiscit delimita aquesta pluralitat al marc d’una alternativa dual- està servit. No es debatrà de programes sinó del procés cap a la independència. La llista unitària és el paradigma d’aquesta aposta: Mas ocupa el quart lloc i Junqueras, l’anomenat cap de l’oposició, el cinquè. La llista de la CUP avala el procés però renega de Mas i de la seva acció de govern. Les altres llistes en escena no podran sostreure’s de la dinàmica plebiscitària.

Aquesta lògica dual exigeix que la campanya serveixi com a mínim per precisar de quina majoria s’està parlant. De vots, de diputats o d’una majoria qualificada (els dos terços d’escons que calen per reformar l’Estatut)? El plebiscit està adulterat per un sistema electoral en el qual no tots els vots valen igual. Negar-ho és un acte de prevaricació política: mentir a posta. El silenci dels cultes (Victor Klemperer dixit ) ens ha portat fins aquí. S’atreviran a trencar-lo?

La Vanguardia, 13 de setembre de 2015