ActualitatNotícies
  • “El que ocorre en aquest moment no és un problema exclusivament català sinó que Catalunya és l’epicentre d’una crisi que afecta a l’arquitectura institucional espanyola i europea” Manuel Cruz
  • “La qüestió és que no tenim més remei que posar-nos d’acord, dins de Catalunya i amb Espanya. Fins i tot si s’arriba a la independència, hauríem de posar-nos d’acord per a repartir el que tenim en comú” Victoria Camps

 

“El federalisme és diàleg i el diàleg és l’operació en la qual un corre el risc de canviar de posició, de deixar-se convèncer i d’atendre a les raons dels altres” És el que ha reivindicat el president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, durant el debat sobre “El model adient de governança per a Catalunya” organitzat pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

IMG_7216Manuel Cruz i la vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres, Victoria Camps, van debatre amb dos representants de l’Assemblea Nacional Catalana: Dolors Marín i Miquel Strubell.

“Els federalistes creiem que el que ocorre en aquest moment no és un problema exclusivament català sinó que Catalunya és l’epicentre d’una crisi que afecta a l’arquitectura institucional espanyola i europea. Creiem també que la ruptura amb Espanya no és una perspectiva de futur i té més inconvenients que avantatges. Compartim part del diagnòstic dels sobiranistes en el sentit que les coses han de canviar però no creiem que la resposta sigui la secessió” va assegurar Manuel Cruz.

Victòria Camps, en la seva qualitat de catedràtica emèrita d’ètica, va qüestionar, per la seva banda que es plantegés si és més ètic assumir la postura independentista o federalista. “Estem en una societat que li agrada el blanc i el negre. Però la resposta és que això no és una qüestió ètica sinó purament política. Les dues són opcions legítimes. Encara que jo crec que la federalista és més justa perquè abasta un univers més ampli: no volem solament la justícia pels quals estem dins de Catalunya sinó molt més enllà”, va afirmar.

“Tots volem que Catalunya es reparteixin els recursos de manera més justa i que hi hagi un reconeixement de la diversitat. Aquests són fets. A partir d’aquests fets uns dedueixen que s’ha d’actuar d’una manera i uns altres, d’una altra. Cap opció és racional i el que hi ha darrere són sentiments, sentiments no compartits per tots els ciutadans de Catalunya”, va constatar Victòria Camps.

IMG_7225“La qüestió és que no tenim més remei que posar-nos d’acord, dins de Catalunya i amb Espanya. Fins i tot si s’arriba a la independència, hauríem de posar-nos d’acord per a repartir el que tenim en comú. Amb el federalisme succeirà el mateix: avançar en el model federal implicarà decidir què volem tenir en comú i què reservarem per a cadascú”, va constatar.

Interpel·lat per Miquel Strubell sobre si Catalunya era o no una nació, Manuel Cruz va recordar que l’estatut de Catalunya, aprovat mitjançant un referèndum, ja va reconèixer que Catalunya és una nació. “No està en discussió. Una altra qüestió és que aquest reconeixement impliqui el dret a tenir un estat. Al món hi ha moltes més nacions que estats i el federalisme intenta donar solució a aquesta realitat. Els estats són un invent del segle XIX. Hem d’avançar cap a un altre tipus d’organització i jo crec que ha de ser la federal”, va afirmar.