ActualitatNotícies

Barcelona, 6 jun (EFE).- L’exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba ha dit avui a Barcelona que “seria un error” no abordar la crisi territorial i els canvis en la Constitució per resoldre la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya.
En un acte convocat per Federalistes d’Esquerres (fed) en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Pérez Rubalcaba ha demanat al PSC i al PSOE que aguantin amb el seu model territorial fixat a Granada perquè “el federalisme acabarà sent una solució com a Europa”.
En relació a les últimes eleccions municipals i autonòmiques, el líder socialista ha opinat que “s’ha vist un desgast molt fort del PP, que ja es va produir en les europees, i s’albira una possibilitat real que el PSOE guanyi les generals”.
Amb aquesta perspectiva, ha afegit Rubalcaba, “la possibilitat d’obrir una reforma federal cobra importància i en la mesura que a Catalunya es percebi que el PSOE té possibilitats de guanyar, la posició federal s’obrirà pas”.
Reconeix Rubalcaba que el camí no serà fàcil, perquè “el PP en l’oposició sol ser més dur amb els temes territorials que quan governa i llavors podria aixecar novament la bandera de la *catalanofòbia”.
L’ exsecretari general socialista creu que quan el líder de Ciutadans, Albert Rivera, diu, com apareix avui en un diari, que si Espanya funcionés bé, l’independentisme baixaria al 20 % a Catalunya, és “un error d’interpretació”.
Rubalcaba ha aventurat que en les properes eleccions generals “el PP perdrà la majoria absoluta amb caràcter segur, i el dubte és qui guanya, si el PP o el PSOE, perquè, com en la lliga de futbol, hi haurà dos competint pel primer lloc i uns altres dos pel tercer”.
El problema de l’encaix de Catalunya en l’Estat “no es pot abordar de manera bilateral, sinó com un pacte global del qual surti un nou model territorial que arregli tots els problemes i acabi amb l’ambigüitat constitucional”, ha asseverat.
Comenta Rubalcaba que “la paraula federal va quedar anatemitzada durant la transició política, però ara comença a obrir-se pas i s’ha obert un tabú que és una mica més que semàntic”.
Al seu judici, “Espanya té una crisi econòmica i social, una crisi territorial i una crisi política” i s’ha mostrat en desacord amb el president del Govern, Mariano Rajoy, quan diu que una vegada resolta l’economia les altres dues crisis es resoldran per si soles, però “no és veritat”.
En l’acte, conduït pel periodista Antonio Franco, Rubalcaba ha dit que els concerts forals basc i navarrès no han de tocar-se, però “la materialització d’aquest concert en forma de contingent sí que hauria de modificar-se en el context d’una reforma constitucional”.

Agència EFE, 6 de juny de 2015